Gavrilović: Slanje vojske u pomoć Sloveniji pohvalno, ali način na koji je to urađeno zaobilazi zakon i pravila 1Foto: FoNet/Ilustracija

Slanje pripadnika Vojske Srbije u pomoć Sloveniji zahvaćenoj poplavama je lep i gest za pohvalu, ali način na koji je to urađeno, po zahtevu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zaobilaženjem procedura, zakona i pravila, ponižavanje je institucija, izjavio je danas FoNetu potpredsednik i poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović.

On je rekao da postoji odluka Skupštine iz februara o slanju vojske van zemlje, na osnovu koje ministar odbrane treba da predloži predsedniku države da se to uradi, što nije učinjeno.

Urađeno je potpuno suprotno – predsednik je zahtevao, naredio, ili kako već to vole da prikažu javnosti, da bez njega ne može ništa, da od njega sve počinje i sa njim se završava. I to je problem. Moramo da shvatimo da je ova država svih nas i da je vojska svih nas. Ako ne poštujemo procedure, mi ne poštujemo Republiku Srbiju, upozorio je on.

Gavrilović je objasnio da zakon predviđa da, na osnovu te odluke Skupštine, Ministarstvo odbrane mora da reaguje i ministar predloži, u skladu sa svojim ovlašćenjima, koja nisu mala.

Na ovaj način je potpuno izokrenuta priča i urađeno suprotno od zakona. Zakon nije definisao šta će se desiti kada predsednik na ovaj način „rukuje“, upravlja Vojskom Srbije. Na neki način vojsku je potčinio sebi – ja odgovaram, ja sam država, ja sam vojska, ja sam vrhovni komandant“. Građani treba da znaju da mi u Srbiji nemamo vrhovnog komandanta, imamo Vojsku, civilne organe, parlament, Ministarstvo, Vladu, ukazao je on.

Gavrilović je rekao i da bi, ako bi se nekom pripadniku Vojske nešto desilo tokom misije u Sloveniji, on svakako imao pravo na odštetu, „ali bi u svakom slučaju bio problem oko realizacije tog zahteva, zbog toga što procedura apsolutno nije ispoštovana“.

Problem je bio i na Pasuljanskim livadama, i na vežbi (na Pešteru) kad je jedan pripadnik Vojske Srbije izgubio život, jer se na kraju ustanovilo da su se vozila nalazila na mnogo manjem rastojanju nego što je bilo potrebno, zbog snimanja, prikazivanja nekog kadra u kome se nalazi tako moćna armija, što kad se ne poštuju procedure dovodi do nekih tragičnih posledica, zaključio je Gavrilović.

FoNet je Ministarstvu odbrane uputio pitanje na osnovu kojih članova Zakona o odbrani i Zakona o vojsci je predsednik Srbije uputio „zahtev“ za angažovanje vojske u Sloveniji, ali odgovor ni posle više dana nije dobijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari