Bibliotekari sa osam fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i iz Narodne biblioteke Srbije uspešno su završili prvu osnovnu obuku iz digitalnog (brojčanog) bibliotekarstva u sklopu projekta „Perun“, kojim rukovodi Centar za nove medije i kulturu (CNM) iz Novog Sada u saradnji sa Centralnom bibliotekom Univerziteta u Novom Sadu.


– Kada su osnovane, Resavska prepisivačka škola, Cetinjska štamparija i Biblioteka Matice srpske išle su u korak sa vremenom u negovanju srpske kulture. Danas taj posao preuzimaju digitalni bibliotekari – rekao je pokretač projekta Andrej Fajgelj prilikom dodele sertifikata.

Osim ovladavanja radom na skenerima i softveru najnovije generacije, polaznici su digitalizovali (ubrojčali) 181 doktorsku disertaciju Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Disertacije će biti dostupne javnosti na digitalnoj (brojčanoj) platformi CRIS Univerziteta u Novom Sadu, u skladu sa novim zakonom o visokom obrazovanju.

Projekat je sproveden uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i predstavlja nastavak saradnje u sklopu koje je izrađena platforma Digitalne (Brojčane) baštine Novog Sada (bbns.rs) i organizovana konferencija „Biblitech“, na kojoj je učestvovao i Teri Plam, osnivač jednog od prvih univerzitetskih programa digitalnog bibliotekarstva u svetu.

U drugoj fazi projekta „Perun“ talentovani studenti Univerziteta u Novom Sadu će se obučavati za izradu aplikacija za efikasnije korišćenje ubrojčane kulturne i naučne baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari