Pregovori reprezentativnih sindikata i Ministarstva zdravlja prekinuti su juče, deset minuta nakon početka, jer se na njima nije pojavio ministar Zoran Stanković. Četiri sindikata u zdravstvu najavili su generalni štrajk zaposlenih od ponedeljka. Oni su na jučerašnjem sastanku tražili odlaganje primene uredbe o korektivnom koeficijentu, prema kojoj bi, kako tvrde, njihove plate od 1. jula bile smanjene do 10 odsto.


Pomoćnica ministarstva zdravlja Zorica Pavlović, koja je na sastanku menjala ministra, izjavila je da uredba neće biti ukinuta i da ona nije nadležna da o tome pregovara. Nakon toga su predstavnici sva tri reprezentativna sindikata – Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije i Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“, kao i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, napustili pregovore.

Zoran Ilić, predsednik GSZSZ „Nezavisnost“, rekao je da će svi sindikati u zdravstvu stupiti u štrajk od ponedeljka 23. aprila.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Zoran Savić, rekao je da je pomoćnica ministra Zorica Pavlović na sastanku obavestila prisutne da nema ovlašćenja da razgovara o odlaganju primene uredbe o korektivnom koeficijentu.

– Svi predstavnici sindikata su imali jedinstven stav da se o drugim pitanjima ne razgovara, dok se ne postigne saglasnost o odlaganju primene sporne uredbe – naglasio je Savić.

Da su sindikati jedinstveni u stavu potvrdio je i Dragan Cvetić, predsednik Sindikat lekara i farmaceuta Srbije. Ovaj sindikat je u štrajku već peti dan, uz poštovanje minimuma procesa rada, u više od 60 ustanova u Srbiji.

– Pomoćnica ministra želela je da razgovara o primedbama na uredbu, ali ne i o njenom odlaganju ili ukidanju, što je bio jedinstven stav sindikata. Ona je naglasila da nije nadležna da o tome razgovara, tako da su predstavnici sva četiri sindikata napustili pregovore – ističe za Danas Savić. On dodaje da su sindikati postigli dogovor da od ponedeljka stupe u generalni štrajk.

S druge strane, u Ministarstvu zdravlja izražavaju žalost što sindikati nisu pokazali spremnost da razgovaraju o konkretnim predlozima kako i na koji način da se uredba i sistem radnog učinka u zdravstvu unapredi, „već su jedino istakli ultimativni zahtev za njenim odlaganjem“.

– S obzirom na nespremnost sindikata na pregovore i insistiranjem na ultimativnom zahtevu, Ministarstvo zdravlja u ime Vlade Srbije, koja je donosilac uredbe, ocenjuje da prava namera sindikata nije u vezi sa poboljšanjem položaja zaposlenih u zdravstvu, već ima isključivo politički karakter u vreme predizborne kampanje – ocenjuju u Ministarstvu zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari