Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton odala je juče, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, poštu „svakom od šest miliona brutalno ubijenih u najmračnijem periodu evropske istorije“, saopšteno je iz njenog kabineta.


„Takođe, želim da odam posebnu poštu preživelima holokausta, koji nas podsećaju na ovu tragediju koju ne smemo nikada da zaboravimo. Na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, sećamo se da ovaj zločin nije počinilo par pojedinaca. Mnogi su učestvovali direktno ili indirektno, i mnogo više njih je dozvolilo da se desi“, navela je Ešton. Ona je ukazala da je „genocid izazvan nasiljem nekih i ravnodušnošću drugih“.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da sećanje na milione Jevreja, Roma, Slovena, invalida, homoseksualaca, komunista i ostalih političkih disidenata „brutalno ubijenih“ pre 70 godina budi odgovornost da se spreči da se sličan zločin nikada više ne ponovi.

„Ova važna komemoracija pruža nam mogućnost da razmišljamo o jednom od najtragičnijih trenutaka u našoj istoriji i da se sećamo miliona života uništenih u ovom besmislenom nasilju“, rekla je Pilaj u saopštenju povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI rekao je da svest o holokaustu treba uvek da bude opomena kako se takvi užasi više nikada ne bi ponovili. „Sećanje na tu tragediju, koja je nemilosrdno pre svega pogodila jevrejski narod, za sve treba da bude opomena kako se užasi prošlosti ne bi ponovili“, rekao je Benedikt XVI na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da je Nemačka večno odgovorna da zločine nemačkog nacionalsocijalizma, kao i da je neophodno suočavanje te zemlje sa onim što je počinila za vreme Drugog svetskog rata. „Naravno da smo večno odgovorni za zločine nacionalsocijalizma, za žrtve tokom Drugog svetskog rata, a pre svega za holokaust“, rekla je Merkelova u audio poruci emitovanoj na njenom veb sajtu uoči godišnjice dolaska na vlast Adolfa Hitlera, koji je za kancelara imenovan 30. januara 1933.

Prema rečima Angele Merkel, činjenicu da je Nemačka odgovorna za zločine tokom Drugog svetskog rata treba iznova ponavljati svakoj generaciji kako rasizam i antisemitizam više nikada ne bi imali „nikakve šanse“.

Predsedavajući OEBS-a, ministar inostranih poslova Ukrajine Leonid Kožara, pozvao je juče da se pošta žrtvama oda jačanjem napora u borbi protiv netrpeljivosti, diskriminacije i zločina iz mržnje. „Ovaj dan je tužno podsećanje na užasne zločine nad nevinim ljudima. Samo u Ukrajini, više od 100.000 ljudi ubijeno je jaruzi Babin Jar, uključujući skoro 34.000 Jevreja, ubijenih u samo tom jednom masakru“, istakao je Kožara, a prenosi se u saopštenju iz Predsedništva OEBS-a.

Dvadeset šest zemalja članica OEBS-a ustanovilo je 27. januar kao zvaničan dan sećanja na holokaust.

Berluskoni hvalio Musolinija

Milano – Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je juče u Milanu na marginama komemorativnog skupa žrtvama holokausta da je fašistički lider Benito Musolini učinio mnogo toga dobrog, uprkos njegovim zakonima protiv Jevreja. Berluskoni je, takođe, branio Musolinijevo savezništvo sa nemačkim nacističkim vođom Adolfom Hitlerom, navodeći da je fašistički lider uvideo da će se nemačka moć toliko proširiti da bi za Italiju bilo dobro da bude uz Nemačku. Kada je nemački režim okupirao Italiju tokom Drugog svetskog rata, hiljade pripadnika male zajednice italijanskih Jevreja deportovani su u logore smrti. Musolinijev režim je 1938, uoči početka rata, doneo antijevrejske zakone, koji su, između ostalog, zabranjivali Jevrejima pristup univerzitetima i mnogim profesijama. Berluskoni je Musolinijeve zakone nazvao „najgorom greškom“, ali je naglasio da je u mnogim drugim stvarima „on činio dobro“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari