Gimnazijalci posetili biogasno postrojenje i vetrenjaču u Melencima 1Foto: godina pupina

Zrenjaninski gimnazijalci upoznali su se sa radom biogasnog postrojenja u Melencima, starom vetrenjačom i slušali su na zrenjaninskom Tehničkom fakultetu predavanje o izvorima energije.

Ovakav program osmislilo je Udruženje građana „Godina Pupina“, preko projekta “ Obnovljivi izvori energije i njihov uticaj na životnu sredinu“.

Predavanje o izvorima energije održao je profesor dr Darko Radovančević, prodekan za nauku na TF „Mihajlo Pupin“, koji je govorio o biomasi – otpadu kao izvoru energije.

Prisutnima se u ime UG „Godina Pupina“ obratio dr Ivan Bošnjak, viši predavač na Akademiji strukovnih studija u Kruševcu.

Đaci predvođeni profesorom zrenjaninske gimnazije Edijem Darušijem posetili su biogasno postrojenje na farmi Ćorić u Melencima, gde su prisutni uz stručno vođenje Dejana Bandu imali priliku da se upoznaju sa radom ovakvog postrojenja koje za proizvodnju električne energije kao pogonsko gorivo koristi metan dobijen od stajnjaka sa govedarske farme i silaže od ratarskih kultura sa okolnih njiva.

Učesnici su posetili staru vetrenjaču, kao i dalje postojeći, ali ruinirani simbol istorijskog nasleđa, a potom vetropark u Kovačici gde su videli  moderan, savremeni način upotrebe energije vetra za proizvodnju električne energije.

Posetili su i spomen kompleks Doma kulture Mihajlo Pupin u Idvoru, gde su učesnici imali priliku da se upoznaju sa zaostavštinom velikog izumitelja.

Više vesti iz ovog mesta čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari