"Gladno treba nahraniti, delinkventno vratiti na pravi put": Koje su obaveze društva u odnosu na prava dece? 1Foto: Shutterstock/FamVeld

Svakog 20. novembra obeležava se Svetski dan deteta, sa ciljem da se podsetimo koliko su deca važna, koja je obaveza društva prema deci, kao i to koja su njihova prava.

Ovaj datum je ustanovljen na Generalnoj skupštini UN 1954. godine, a na isti dan je 1989. godine usvojena Konvencija o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Prema pomenutoj Konvenciji, izričito se sugeriše da deca imaju prava na život, opstanak i razvoj. Među dečja prava spada i najbolji interes deteta, kao i pravo na participaciju. Osim toga, deca imaju apsolutno pravo da ne budu diskriminisana.

S tim u vezi, osnovne zadatke društva predstavljaju sprečavanje nasilja nad decom i diskriminacije, obezbeđivanje ravnopravnih uslova za život, zdravstvenu zaštitu, socijalno blagostanje, dostupno kvalitetno obrazovanje i dr.

Šta društvo mora pružiti deci?

Detetu se moraju obezbediti sredstva potrebna za njegov normalan razvoj, kako materijalni, tako i duhovni.

U Konvenciji se navodi i da gladno dete treba nahraniti, bolesno negovati, zaostalom detetu pružiti pomoć, delinkventno “vratiti na pravi put”, a siroče i napušteno dete moraju biti zaštićeni i izdržavani.

Ako se dete zadesi u nekim nesrećnim okolnostima, ono mora biti prvo koje će primiti pomoć u nevolji.

Pored toga, dete mora biti osposobljeno da zarađuje za život i mora biti zaštićeno od svakog oblika eksploatacije.Ono treba da bude odgajano tako da je svesno da njegovi talenti moraju biti posvećeni služenju bližnjih.

Ukoliko želite da saznate više o pravima dece, ceo dokument možete pronaći na ovom linku.

Broj živorođene dece po regionima u 2021. godini

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u regionu Vojvodine 2021. godine rođeno je 16.737 beba.

Nešto više rođeno je u regionu Beograda, i to 17.803.

Kada je u pitanju region Šumadije i Zapadne Srbije, broj rođenih beba je nešto manji nego u Vojvodini, i iznosi 15.851.

U regionu Južne i Istočne Srbije rođeno je značajno manje – odnosno 11.789 beba.

Iste godine, udeo dece do 15 godina starosti u čitavom stanovništvu iznosio je 14,3 posto.

Svaki dan je dan deteta

Naposletku, bez obzira na to kog datuma se zvanično slavi Svetski dan deteta, cilj društva trebao bi biti usmeravanje pažnje javnosti na probleme sa kojima se deca susreću tokom odrastanja.

Svetski dan deteta treba samo da nas podseti na odgovornost koju imamo prema deci, posebno onoj koja se nalaze u osetljivom položaju, ali i da pokrene nadležne ka preduzimanju mera kako bi se sve poteškoće što pre sanirale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari