Glodur kritičkog niškog portala i građanski aktivista nastavlja da tuži lokalne zvaničnike zbog falsifikata 1Foto: Niška inicijativa

Glavni urednik kritičkog medijskog portala Niška inicijativa i građanski aktivista Srđan Nonić nastavio je da podnosi krivične prijave protiv nadležnih u gradskoj upravi zbog sumnje u falsifikovanje dokumenata o kliznom radnom vremenu Nikole Panića, radnika gradske uprave i glodura provladinog Gradskog portala 018, koga je snimio u kazinu u toku radnog prepodneva.

Panić je nakon toga fizički nasrnuo na njega, pretio da će mu polomiti ruke i noge i jurio ga do niške Policijske uprave, gde je ovaj potražio pomoć.

Nonić je kazao da je taj snimak, objavljen na dan incidenta 13. januara ove godine na Fejsbuku Niške inicijative, “pogledalo oko dva miliona ljudi”.

Panić je, pak, zbog fizičkog nasrtaja, nakon saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu, osumnjičen za krivično delo “prinude u pokušaju”, po članu 135. stav 2. Krivičnog zakonika Srbije.

Nonić kaže za Danas da je ovih dana proširio svoju krivičnu prijavu zbog sumnje u falsifikat i protiv Vesne Nešić, koja je u Gradskoj upravi za organe grada i građanska stanja zadužena za postupanje po informacijama od javnog značaja, a inače je bivša v. d. načelnica te uprave, nakon što je odbila da mu dostavi dva rutinska dokumenta na osnovu kojih bi se videlo da li Panić zaista ima fleksibilno radno vreme.

On je prethodno Višem javnom tužilaštvu podneo krivične prijave protiv aktuelnog v. d. načelnika te uprave Marine Janković i nepoznatih lica, u kojima ih sumnjiči da su, kako navodi, faksifikovali podatke o tome da li za Panića važi preraspodela radnog vremena, i pritom oštetili budžet.

Glodur kritičkog niškog portala i građanski aktivista nastavlja da tuži lokalne zvaničnike zbog falsifikata 2
Srdjan Nonić: Foto Z. Miladinović/Danas

Odbijanje da Noniću omogući uvid u delovodnu knjigu, kako bi video zahtev Panića za preraspodelu radnog vremena i rešenje koje mu to omogućava, Nešić je obrazložila time da između njega i Panića postoji privatni sudski spor.

Ona se pozvala na članove 8. i 9. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji reguliše da je pretežniji javni nad privatnim interesom, da se ne sme dozvoliti zloupotreba ovog prava i da organ javne vlasti može tražiocu uskratititi prostupinformacijama od javnog značaja ako bi ugrozio, omeo ili otežao vođenje sudskog postupka.

Dobijanjem informacija koje je Nonić tražio bilo bi ozbiljno povređeno načelo pravičnog postupka, čime bi moglo da se utiče na položaj jedne ili druge strane u postupku, navela je.

“Članom 46. Ustava Republike Srbije jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom, ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje. Ali, sloboda izražavanja podrazumeva zaštitu prava i ugleda drugih. Portal Niška inicijativa u svojim tekstovima odgovore organa javne vlasti koristi u privatnom sporu protiv druge strane, čime potvrđuje uverenje organa javne vlasti da je u konkretnom slučaju privatni, lični interes pretežniji od javnog”, piše u odluci.

Nonić ocenjuje da je ovakav odgovor neshvatljiv jer ne postoji nikakva direktna veza između informacija koje traži za potrebe teksta i postupaka u sudu.

Dodaje da će “ići do kraja” i iskoristitisve zakonske mogućnosti kako bi se utvrdile činjenice u vezi sa Panićevim nedolaskom na posao i medijskim izveštavanjem u radno vreme .

“Svi oni imaju kriminalnu sabornost i ne puštaju jedni druge niz vodu. Svi su deo jedne partijske kriminalne organizacije, koja ne preza od toga da sve državne insitucije upregne u korist interesa ‘svojih’ pojedinaca”, kaže.

On podseća da je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od Gradske uprave za organe grada i građanska stanja tražio uvid u delovodnu knjigu jer je prethodno, 25. decembra prošle godine, po zahtevu podnetom po istom zakonu, dobio odgovor da se u upravi u kojoj je Panić zaposlen radi od 7.30 do 15.30 časova, da bi mu neposredno nakon što ga je on fizički napao bilo dostavljeno rešenje u kojem se navodi da on ima fleksibilno radno vreme.

Noniću je sumnjivo što je u tom rešenju navedeno da je doneto 6. decembra, odnosno pre prvog odgovora u kojem je obavešten da Panić nema takvo radno vreme, te veruje da je u pitanju falsifikat, odnosno njegovo antidatiranje, kao i trgovina uticajem.

Panić je, pak, za Danas rekao da 13. januara nije udario Nonića već se on “sam sapleo i pao”.

On je kazao da je Nonić njega udario šakom u glavu, za šta ima medicinske dokaze, a što se „ne vidi na snimku jer je tada spustio telefon“.

Glodur kritičkog niškog portala i građanski aktivista nastavlja da tuži lokalne zvaničnike zbog falsifikata 3
Nikola Panić: Foto Niška inicijativa

On jeste radnik Gradske uprave, objasnio je, ali ima fleksibilno radno vreme, što mu stoji u ugovoru o radu u Gradskom uslužnom centru, gde na gradskom sajtu postavlja servisne informacije i odgovara na imejlove.

“Više od mesec dana me čovek proganja, prati i preti kako meni tako i porodici. Sve je počelo kada sam ga tužio zbog uvrede. Neka nadležne institucije rade svoj posao, mada se ja više ne osećam bezbedno, ni za sebe ni za svoju decu”, rekao je Panić .

On je, inače, tužio Nonićaza produženo krivično delo uvrede zbog teksta i snimka Niške inicijative, Nonićeve izjave Danasu i ponašanja na jednom javnom skupu koji su vezani za to što je krajem prošle godine dobio Povelju za novinarstvo i humanost “Pol Polanski” za “izuzetnu profesionalnost”.

Iako je glodur portala koji otvoreno promoviše aktuelnu vlast, zaposlen je u gradskoj upravi i važi za pripadnika SNS-a, Panić je nagrađen između ostalog “za nepristrasno i objektivno izveštavanje”.

Nagradu mu je dodelila Asocijacija sprsko- češkog prijateljstva „Beseda“.

 

Tužilaštvo: Formirali smo predmet

„Primili smo krivične prijave Srđana Nonića povodom ovog slučaja i formirali smo predmet“, rekli su kratko u Višem javnom tužilaštvu za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari