Urednik Niške inicijative, kome je gradski činovnik pretio da će ga “polomiti”, podneo krivičnu prijavu 1Foto Niška inicijativa

Građanski aktivista, civilni novinar i urednik portala Niška inicijativa Srđan Nonić podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica iz Gradske uprave za organe grada i građanska stanja zbog sumnje da su faksifikovali podatke o tome da li radnik te uprave Nikola Panić, koji je i glavni urednik provladinog Gradskog portala 018, ima fleksibilno radno vreme.

Nonić je prethodno na portalu Niške inicijative, koji je inače kritičan prema vlastima, objavio snimak na kojem se vidi da je Panić 13. januara pre podne fizički nasrnuo na njega i pretio da će mu polomiti ruke i noge nakon što ga je snimio u kazinu u toku radnog vremena.

Na snimku se vidi i da je Panić zahtevao da Nonić obriše snimak i da ga je jurio do sedišta Policijske uprave, do koje je glavni urednik Niške inicijative bežao.

Panić je, pak, kazao za Danas da je Nonić njega udario šakom u glavu,  što se „ne vidi na snimku jer je tada spustio telefon“, i da ga “proganja duže od mesec dana, nakon što je protiv njega podneo krivičnu prijavu zbog uvrede”.

„Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražio sam od te Gradske uprave podatke o tome da li je Panić zaposlen i kakvo radno vreme ima. Prvo sam 25. decembra dobio odgovor da je zaposlen i da svi u toj upravo rade od 7.30 do 15.30 časova, a juče, dakle nakon što je nasrnuo na mene, na ponovljeni zahtev, u kojem sam pitao da li ima fleksibilno radno vreme, dobio sam odgovor da ga ima, a da je rešenje koje to reguliše navodno doneto 6. decembra, dakle pre prvog odgovora u kojem sam obavešten da nema takvo radno vreme. Sumnjam da je u pitanju falsifikat, odnosno antidatiranje rešenja, kao i trgovina uticajem, zbog čega sam podneo prijavu i zatražio da se saslušaju v. d. načelnica Uprave Vesna Nešić i obrađivač podataka”, rekao je Nonić za Danas.

Urednik Niške inicijative, kome je gradski činovnik pretio da će ga “polomiti”, podneo krivičnu prijavu 2
Srđan Nonić: Foto Niška inicijativa

Nonić je kazao da njegova namera nije da “proganja” Panića, već da istraži da li on, kao gradski činovnik koji se označava i kao istaknuti pripadnik SNS-a, radi druge poslove, pošto je očigledno da u radno vreme prisustvuje konferencijama za medije u organima javne vlasti, na kojima se predstavlja kao novinar i sa njih izveštava, dok medij koji vodi na gradski konkursima za budžetsko sufinansiranje dobija značajna sredstva.

Glodur Niške inicijative je rekao da je Panić i u danu kada ga je napao jer ga je snimio u kazinu prethodno bio na jednoj od konferencija za novinare u Gradskoj kući, gde, kako je kazao, ima običaj da postavlja pitanja u ime lokalnih medija pod kontrolom vlasti.

“Zadobio sam lakše povrede ruke i noge koje su posledice nasrtaja Panića, kao i mog bežanja. Nisam udario Panića već sam ga, kada je nasrnuo na mene, u nužnoj samoobrani zakačio rukom po glavi. Mislim da je napad inspirisan mržnjom prema mom radu koji istražuje mahom (ne)rad javne uprave, a naročito pojedinaca koji se loše odnose prema poslu, ne idu na posao, ili se ponašaju kako hoće”, rekao je Nonić.

Panić, pak, rekao da nije udario Nonića, već da se on “sam sapleo i pao”.

On jeste radnik Gradske uprave, kazao je, ali ima fleksibilno radno vreme, što mu stoji i u ugovoru o radu, jer radi u Gradskom uslužnom centru, odnosno na gradskom sajtu postavlja servisne informacije i odgovara na imejlove.

“Više od mesec dana me čovek proganja, prati i preti kako meni tako i porodici. Sve je počelo kada sam ga tužio zbog uvrde. Neka nadležne institucije rade svoj posao, mada se ja više ne osećam betbedno, ni za sebe ni za svoju decu”, rekao je Panić za Danas.

On je, inače, podneo tužbu za krivično delo uvrede zbog teksta i snimka Niške inicijative vezane za Povelju za novinarstvo i humanost “Pol Polanski”, koja mu je krajem prošle godine dodeljena za “izuzetnu profesionalnost”.

Iako je glodur Gradskog portala 018, koji otvoreno promoviše aktuelnu vlast, zaposlen je u Gradskoj upravi i važi za pripadnika SNS-a, Panić je nagrađen između ostalog “za nepristrasno i objektivno izveštavanje”.

Nagradu dodeljuje Asocijacija sprsko- češkog prijateljstva „Beseda“.

 

Niško Osnovno javno tužilaštvo saslušalo Panića i Nonića

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu juče su saslušani i Nonić i Panić.

Panić je saslušan kao osumnjičeni za krivično delo prinuda u pokušaju, a Nonić kao oštećeni.

Saslušao ih je zamenik tužioca koji se u OJT bavi napadima na novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari