Radnik gradske uprave nasrnuo na glavnog urednika Niške inicijative i pretio: Ipak, tvrdi da je upravo on dobio udarac i najavljuje tužbu 1Foto: Kolubarske.rs

Radnik gradske uprave u Nišu Nikola Panić, koji je i glavni i odgovorni urednik provladinog medijskog sajta Gradski portal 018, fizički je nasrnuo na Srđana Nonića, građanskog novinara, aktivistu i glodura kritičkog portala Niška Inicijativa, i zapretio da će mu “polomiti ruke i noge”, nakon što ga je Nonić snimio u kazinu u toku radnog vremena.

Panić kaže da nije udario Nonića već Nonić njega i najavljuje novu tužbu protiv glavnog urednika Niške inicijative, koga je nedavno već tužio za uvredu.

Nonić je prijavio napad Policijskoj upravi Niš, a Više javno tužilaštvo, nadležno za bezbednost novinara, pozvalo ga je da sutra da izjavu.

Na telefonskom snimku, koji je objavila Niška inicijativa, vidi se kako Nonić 13. januara pre podne snima Panića u kazinu u centru grada, i kako Panić potom zahteva da obriše snimak, preteći da će da mu polomi telefon, ruke i noge.

Na snimku se vidi da Panić nasrće na Nonića, da nešto kasnije govori da ga je Nonić udario, a još kasnije juri glodura Niške inicijative koji beži ka PU.

Vidi se i kako sustiže Nonića ispred policijske portirnice, gde se snimak prekida, a sledi natpis da je Panić “ponovo nasrnuo na njega, i to naočigled dvojice policajaca, nakon čega su oni pritrčali, obuzdali ga i odveli u drugu prostoriju”.

Radnik gradske uprave nasrnuo na glavnog urednika Niške inicijative i pretio: Ipak, tvrdi da je upravo on dobio udarac i najavljuje tužbu 2
Nikola Panić: Foto Niška inicijativa

“Sve su snimile kamere PU, kao i kamere koje su postavljene na raznim objektima u centru grada. Zadobio sam lakše povrede ruke i noge koje su posledice nasrtaja Panića, kao i mog bežanja. Nisam udario Panića već sam ga, kada je nasrnuo na mene, u nužnoj samoobrani zakačio rukom po glavi. Mislim da je napad inspirisan mržnjom prema mom radu koji istražuje mahom (ne)rad javne uprave, a naročito pojedinaca koji se loše odnose prema poslu, ne idu na posao, ili se ponašaju kako hoće. Snimak napada sam objavio na portalu Niška inicijativa kako bih se zaštitio i dokazao da sam napadnut, jer, po iskustvu koje imam sa napadima SNS- ovaca, još bih ja mogao da ispadnem kriminalac”, kaže za Danas Nonić, podsećajući da je Panić poznat kao član SNS-a. 

Radnik gradske uprave nasrnuo na glavnog urednika Niške inicijative i pretio: Ipak, tvrdi da je upravo on dobio udarac i najavljuje tužbu 3
Srđan Nonić: Foto Niška inicijativa

Panić, pak, kaže da ga je Nonić “udario pesnicom u glavu”, ali da se to na snimku ne vidi “jer je spustio telefon”, a da ga on “nije udario”, već se glodur Niške inicijative “sam sapleo i pao”.

On jeste radnik gradske uprave, kaže, ali ima fleksibilno radno vreme, što mu stoji i u ugovoru o radu, jer radi u Gradskom uslužnom centru, odnosno na gradskom sajtu postavlja servisne informacije i odgovara na imejlove.

“Više od mesec dana me čovek proganja, prati i preti kako meni tako i porodici. Sve je počelo kada sam ga tužio zbog uvrde. Neka nadležne institucije rade svoj posao, mada se ja više ne osećam betbedno, ni za sebe ni za svoju decu”, kaže Panić za Danas.

Panić je, inače, podneo tužbu za krivično delo uvrede zbog teksta i snimka Niške inicijative vezane za Povelju za novinarstvo i humanost “Pol Polanski”, koja mu je krajem prošle godine dodeljena za “izuzetnu profesionalnost”.

Iako je glodur Gradskog portala 018, koji otvoreno promoviše aktuelnu vlast, zaposlen je u gradskoj upravi i važi za pripadnika SNS-a, Panić je nagrađen između ostalog “za nepristrasno i objektivno izveštavanje”.

Nagradu dodeljuje Asocijacija sprsko- češkog prijateljstva „Beseda“.

Snimanje, šetnje, tužbe…

Nonić godinama inicira različite građanske akcije ili podnosi prijave policiji i tužilaštvu zbog sumnji u nepravilnosti ili zloupotrebe lokalnih funkcionera.

Kao gradski odbornik opozicione Niške inicijative, koja kao politička organizacija više ne postoji, i civilni novinar, ispred gradskih institucija „presretao” je lokalne funkcionere pitajući ih da li i šta rade u korist građana, te snimke emitovao na društvenim mrežama. 

Bio je jedan od inicijatora antifašističkih šetnji na Nišavskom keju, održanih nakon što je u junu 2019. godine u parku pored keja nožem izboden student Uroš Janjić, samo zato što je odbio da skine majicu sa antifašističkom porukom. 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari