Državni program proslave 17 vekova Milanskog edikta, zakonskog akta kojim je dozvoljeno slobodno ispovedanje hrišćanske vere, a koji su 313. zajednički proglasili rimski carevi Konstantin Veliki i Licinije, započeo je sinoć u Nišu, Konstantinovom rodnom gradu, svečanim koncertom hora moskovskog Sretenjskog manastira. Domaćin koncerta u Narodnom pozorištu bio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin.


Na ovoj svečanosti patrijarh srpski Irinej i predsednik Srbije Tomislav Nikolić proglasili su 2013. za godinu Milanskog edikta. Na manifestaciji su govorili i gradonačelnik Niša Zoran Perišić, ruski ambasador Čepurin, apostolski nuncije u Beogradu nadbiskup Orlando Antonini i biskup Reformatorske hrišćanske crkve Ištvan Čete-Semeši. Pre početka svečanog koncerta, glumac Tanasije Uzunović, sa balkona Narodnog pozorišta, pročitao je uvodni deo Milanskog edikta, a priređena je i beseda o caru Konstantinu, njegovom poreklu i misiji.

Hor Sretenjskog manastira pripremio je repertoar koji je kombinacija duhovne i svetovne muzike. Hor je jedan od najpriznatijih i najstarijih na svetu i iza sebe ima tradiciju dugu šest vekova, kao i nastupe širom planete, među kojima i one u Argentini, Brazilu, Kubi, Kostariki, Njujorku, Vašingtonu, Čikagu, Minhenu, Berlinu, Londonu, Sidneju ili Melburnu. Već nekoliko puta gostovao je u Srbiji kako bi podržao obnovu srpskih manastira i svetinja na Kosovu i Metohiji. Njegovo gostovanje u Nišu obezbedila je Ambasada Ruske Federacije, države čija Vlada poklanja Srbiji jedan od ukupno sedam programa stranih vlada, što bi trebalo da doprinese da „proslava jubileja bude svehrišćanska“, iako Rusija nema bilo kakve direktne veze sa Milanskim ediktom.

– Rusija je sa svojom duhovnošću najbolji predstavnik Vizantije i romelskog carstva, a Niš će cele godine biti duhovna prestonica naše zemlje. Predivno je da povodom proslave jubileja Milanskog edikta u Srbiji postoji simfonija države i crkve, koje zajednički rade na tom poslu. Nema šizofrenije i dihotomije između duhovnog i svetovnog. Zato upućujem sve pohvale novoj vlasti, ali i onoj prethodnoj, koja je obavila neke pripreme za proslavu ovog jubileja u Nišu, tako da u tome postoji kontinuitet – rekao je episkop niški Jovan na konferenciji za novinare pred svečanost u pozorištu.

Episkop niški je najavio da će u okviru Svetog arhijerejskog sabora od 21. maja do 3. juna „prvi put u istoriji Niša“ biti održana sveta arhijerejska liturgija u kojoj će učestvovati više od 200 sveštenika, a prisustvovati joj veliki broj vernika niške eparhije, koja je jedna od najvećih u SPC. On je kazao da će u okviru jubileja i sama niška eparhija „imati na desetine projekata“, koje su već podržali grad Niš i njegove kulturne institucije.

Gradonačelnik Perišić je dodao da je „presrećan i impresioniran“ jučerašnjim početkom proslave jubileja u Nišu, a da će se taj grad „otvorenog srca“ truditi da cele godine bude dobar domaćin i da se predstavi u svom najboljem izdanju. On je poželeo da obeležavanje 17 vekova Edikta bude poziv da „više poštujemo svoje korene i tradiciju“ i „još jednom pokažemo da smo kvalitetan i vredan narod nesalomivog duha“.

Kako je ranije najavljeno, svečanom programu u Narodnom pozorištu u Nišu mogle su da prisustvuju samo visoke zvanice, a građani su manifestaciju pratili na video-bimu ispred pozorišta. Ispred zgrade pozorišta nalazio se i 3D projektor koji je omogućio animaciju posvećenu pored ostalog Arheološkom nalazištu Medijana, koje je dugo slovilo za letnju rezidenciju cara Konstantina, da bi potom stručnjaci procenili da je, ipak, reč o ekonomskom imanju nekog od Konstantinovih savremenika. U centru grada saobraćaj je obustavljen od 18 do 20 časova, a bilo je primetno prisustvo policije.

Državna proslava Milanskog edikta trajaće od januara do oktobra, a za tu namenu Vlada je izdvojila ukupno 340 miliona dinara. Organizatori najavljuju da će centralna proslava biti 6. oktobra, kada će glavnoj liturgiji prisustvovati „i Srbija i svet“. Prema najavama zvaničnika Katoličke crkve, najmasovniji događaj biće 21. septembra, kada će se služiti centralna sveta misa (euharistija) kojoj bi „trebalo da prisustvuje 100.000 vernika“. Veliki broj posetilaca očekuje se i tokom juna, kada će Niš „produženo“ slaviti gradsku slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena, sa nizom manifestacija na različitim lokacijama.

Ruska duša

– Velika nam je čast što u Nišu otvaramo proslavu jubileja Milanskog edikta. Naša dva naroda čvrsto povezuju zajednički koreni, pravoslavlje, istorija i kultura. Mi čuvamo tradiciju ruskog duhovnog pevanja, a izvodimo i pesme koje govore o karakteru i duši ruskog naroda, pa ćemo to učiniti i u Nišu. Svi članovi našeg hora su pravoslavni hrišćani i završili su visoke muzičke škole – rekao je sinoć Nikon Stepanovič Žila, dirigent hora Sretenjskog manastira.

Proslava jubileja do kraja oktobra

17. januar: Svečani koncert duhovne muzike hora Sretenjskog manastira; Narodno pozorište u Nišu; 19,00 časova

27. februar: Premijera predstave „Konstantin: Znamenje Anđela“, koprodukcija Narodnog pozorišta iz Niša i Narodnog pozorišta iz Beograda, tekst Dejana Stojiljkovića, režija Juga Radivojevića; Narodno pozorište u Nišu; 19.00.

4. mart: Premijera predstave „Konstantin: Znamenje Anđela“; Narodno pozorište u Beogradu: 20,00.

18. maj: Izložba „Konstantin i njegovo doba“, postavka Narodnog muzeja iz Beograda; arheološko nalazište Viminacijum u Kostolcu, Rimska vila; 18,00.

18 maj: Opera „Aida“ Đuzepa Verdija, izvođenje Opere beogradskog Narodnog pozorišta; arheološko nalazište Viminacijum, Rimska arena; 20,00.

Maj: Zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve i naučni skup posvećen jubileju Milanskog edikta u organizaciji Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

3. jun: Koncert neoklasične muzike „Konstantinus Magnus“, multimedijalni spektakl Aleksandra Sanje Ilića, učešće orkestra i hora Beogradske opere, Beogradskog baleta i etno-pevača; Niška tvrđava; 20,00.

15. jun: Betovenova IX simfonija, izvođenje Beogradske filharmonije; Niška tvrđava; 20,00.

28. jun: Opera „Trubadur“ Đuzepa Verdija, izvođenje ansambla Beogradske opere; Niška tvrđava; 20,00.

14. septembar: Koncert vizantijske muzike Slobodana Trkulje „Muzika Konstantinovog grada“; Niška tvrđava: 20,00.

21. septembar: Centralna sveta misa (euharistija); Niš.

6. oktobar: Centralna liturgija poglavara pravoslavnih crkava uz prisustvo velikodostojnika drugih hrišćanskih crkava, predstavnika grada Niša, države

Srbije i diplomatskog kora; Niš. 8. oktobar: Izvođenje opere „In hoc

signo“, kompozitor Marko Frizina i pisac libreta Dejan Miladinović; najverovatnije Beogradska arena.

Kraj oktobra: Naučni skup „Povjesni pristup Milanskom ediktu“, iz ugla Katoličke crkve; Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari