Godišnjica masakra u Starom Grackom 1Foto: Freepik

Dvadeset trećeg jula 1999. godine, uprkos prisustvu desetina hiljada pripadnika međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, albanski zločinci – pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, streljali su na žetelačkom polju a potom masakrirali 14-oro Srba – meštana sela Staro Gracko. Najmlađa žrtva – Novica Janićijević, imao je samo 17 godina.

Žrtve su bile “krive“ samo zato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju letinu.

Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, niko nije odgovarao.

I danas, više od 23 godine od ustanovljenja protektorata Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije SBOUN br. 1244, na ovoj teritoriji vlada “kultura“ nekažnjivosti za zločine počinjene nad Srbima, odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i odsustvo suočavanja sa prošlošću.

Podsećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspeh UNMIK-a, KFOR-a, EULEKS-a i samoproglašenih vlasti u Prištini da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

Autor je predsednik Srpske koordinacije

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari