Godišnjica nemačkog bombardovanja Beograda 1941. godine

Ostavite komentar


  1. Malo se zna da je prvo krenula ka Beogradu rumunska vojska i mađarska.Čekali su dolazak nemačke vojske koja je išla iz Austrije,preko hrvatske i druge nemačke armije iz grčke dolinom Morave.Na „dnevnik drugog svetskog rata“ se kaže da je Adolf tražio naj surovije da se uništi Jugoslavija i da bude primer kako će se odnisuti prema svakoj državi koja mu se suprostavi.

  2. Razaranje Beograda i uništavanje Narodne biblioteke direktna je posledica 27. marta i odluke da se nacisti praktično pozovu da nas pregaze. Posledica je i osnivanje NDH u kojoj je na najcrnje načine mučeno i ubijeno skoro milion Srba. Podsetimo, 27. mart i njegove posledice dešavaju se samo dvadesetak godina nakon što je u Prvom svetskom ratu Srbija izgubila trećinu stanovništva i ostala sa pola miliona ratne siročadi, kao i sa pola miliona ratnih invalida. Sumanuta odluka 27. marta dovela je do mnogostrukih posledica koje nikada nisu na jednom mestu nabrojane, pa se i ne zna koliko je ovaj akt bio samoubilački.

  3. Pri kraju tog rata,priča mi otac.Saveznici su takođe bombardovali Beograd i to mnogo žešće nego Nemci 1941 godine.

  4. @razum 27. mart je direktna posledica rada britanskih tajnih sluzbi koje su ulozile milione funti za pudrsku politickim partijama i preko generala vojske organizovale puc. Knez Pavle, koji je pokusao da Jugoslaviju sacuva od razaranja bio je svirepo kaznjen od strane istih tih britanaca i drzan u kucnom pritvoru u Africi.
    Iste metode i recepti i danas od strane istih drzava …

  5. Prvo, Narodna biblioteka nije bombardovana i nije stradala od bombi… Narodna biblioteka je zapaljena iznutra, jedan od domara zgrade je zapalio sanduke sa knjigama i dokumentima spremne za evakuaciju (koja nije obaveljena, jer Patrijaršija SPC nije dala prostor a vojska kamione za prenos)!…
    Drugo, Aprilski rat je završen kapitulacijom kraljevske vojske!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.