Jubilarna, 70. godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, koji su nemački nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, posvećena je ovog 27. januara preživelim logorašima i biće obeležena bez politike. Poljska premijerka Eva Kopač izrazila je privatno negodovanje svom češkom kolegi Bohuslavu Sobotki zbog toga što je ipak i na ovu godišnjicu, u bivšem logoru Terezin u Češkoj, isplaniran skup državnika koji je Poljska uspela da izbegne, a na koji se logično upućuje poziv i predsedniku Rusije.


„Godišnjica će biti obeležena bez političkih govora kako ne bi mogli da se zloupotrebe u druge svrhe. Držimo se tog dogovora. Za tri nedelje na terenu bivšeg logora neće progovarati političari već nekadašnji logoraši“, kazao je za Gazetu viborču protparol Državnog muzeja Aušvic Birkenau Bartoš Bartizel.

„Odluku o takvom načinu obeležavanja godišnjice Međunarodni savet Aušvica doneo je jednoglasno. Ne mogu da zamislim da bi mogli da dopustimo da se to mesto politizuje. Govoriće samo preživeli logoraši i biće molitva. Verovatno je ovo poslednja jubilarna godišnjica na kojoj će biti prisutan veći broj preživelih logoraša koji su svi u poodmaklim godinama“, kazao je direktor Muzeja logora Aušvic, Pjotr Civinjski.

Na ceremoniju u Aušvic pored glavnih zvanica, oko 300 logoraša, pozvane su i delegacije 43 države koje same odlučuju na kom nivou će biti predstavljene. U Češkoj, Evropski jevrejski kongres, na čijem je čelu ruski milijarder Vjačeslav Moše Kantor, organizuje skup šefova država ili vlada 46 zemalja koje su u Terezinu 2009. potpisale deklaraciju o povratku imovine koju su zaplenili Jevrejima nemački nacisti i njihovi lokalni kolaboranti.

U Aušvicu će godišnjicu, prema nezvaničnim informacijama, obeležiti zajedno sa logorašima samo predsednici Nemačke, Joahim Gauk, i Poljske, Bronjislav Komorovski. Na skup u Terezinu kraj Praga i na praške Hradčane predsednik Češke Miloš Zeman pozvao je i predsednika Rusije Vladimira Putina, zbog čega je ogorčeno protestovala češka jevrejska zajednica.

Neizvesno je da li će se Putin uputiti u Prag ali dolazak je potvrdio već predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari