Godišnjica potonuća broda u Smederevu 1Foto: Preentscreen RTS

Udruženje pofesionalnih lađara Srbije, podsetilo je danas da se u petak 3. novembra, navršava godinu dana od potapanja samohodnog teretnjaka „Beograd 10“, preduzeća „Ivan Milutinović“.

Brod „Beograd 10“ potonuo je u blizini luke Smederevo zajedno sa zapovednikom broda Milanom Brzakovićem, koji se zvanično vodi kao nestao, i mašinistom Nikolom Kosovcem, čije telo je pronađeno.

U saopštnju izdatom tim povodom, lađari su istakli da „saosećaju tugu i bol porodica poginulih kolega“ i da imaju potrebu da kažu šta misle o tom događaju.

Navedeno je da su se lađari, poštujući nezavisnost tužilaštva, uzdržali od komentarisanja ove tragedije, kako se njihovo delovanje ne bi kvalifikovalo kao ometanje i uticaj na rad Višeg javnog tužilaštva u Smederevu.

Više javno tužilaštvo u Smederevu je potvrdilo odluku po kojoj je uzrok potapanja broda zamor materijala i nije našlo osnov za pokretanje i vođenje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica, kao i da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, navodi se između ostalog u saopštenju.

Udruženju profesionalnih lađara Srbije je dostavilo obimnu dokumentacija o ovom brodolomu kao i brojna zapažanja i mišljenja ljudi iz struke.

Kada do brodoloma ipak dođe, kakve god posledice da donese, najbitnije iz ugla struke je da se po okončanju događaja izvrši objektivna i stručna analiza događaja. Svrha takve analize je da se jasno i nedvosmisleno utvrdi sled događaja koji su doveli do brodoloma kako bi se sprečilo njegovo ponavljanje na nekom drugom plovilu, ističe se u sapštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari