Gojković i Đurić obišli Petrovaradinsku tvrđavu: Štete ima, ali sat će još dugo da kuca nad Novim Sadom 1Foto: Grad Novi Sad

Duga kasarsna, Oficirski paviljon, Muzej grada i nekoliko drugih objekata na Petrovaradinskoj tvrđavi pretrpeli su štetu nakon oluje u petak. Oštećen je i sat na Tvrđavi, simbol grada, čiji je metalni vrh otišao na restauraciju, a na popravku će morati i gornji drveni deo tornja, zbog oštećenog ležišta.

Tvrđavu su danas obišli ministarka kulture Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić.

„Vetar je ušao je između Duge i Jednostavne kasarne kao u tunel i redom skidao crep. Crepovi su leteli okolo i na sreću, snegobrani su zadržali veliki deo crepa da ne padne dole, tako da tu nije bilo više štete. Nije bilo pucanja prozora i druge štete, najviše je stradao krov. Ono što je važno je da kada pogledate podgrađe Tvrđave, gde je prethodnih godina rađena obnova fasada i krovova i za šta su Novi Sad i Republika Srbija dali ogromna sredstva, da nema nikakve štete jer je sve rađeno po standardima struke. To nas obavezuje da tako saniramo i probleme koji su nastali na Dugoj i Jednostavnoj kasarni, Zgradi arsenala i Oficirskom paviljonu“, ispričao je Jokić i dodao da nije bilo prodora veće količine vode u donje delove objekta.

Gradonačelnik je rekao da su na sanaciji štete na Tvrđavi radili javno komunalna i privatna preduzeća sa radnicima i mehanizacijom, a pomoć je stigla i od dve kineske kompanije.

„Cilj nam je da se prioritetno sanira krov kako ponovno nevreme, ne bi prouzrokovalo veća oštećenja. Od posledica nevremena preko 1.000 stabala u gradu je oboreno, prijavljeno je 2.000 opštećenja na javnim i privatnim objektima, školama, zabavištima, sportskim i kulturnim objektima, uz najveći gubitak mladog ljudskog života. Prvo je prioritet bila zaštita sugrađana od opasnosti, nakon toga uspostavljanje normalizacije saobraćaja, vodovodne i elekto mreže“, rekao je Đurić.

Gojković i Đurić obišli Petrovaradinsku tvrđavu: Štete ima, ali sat će još dugo da kuca nad Novim Sadom 2
Foto: Grad Novi Sad

Ministarka Gojković je istakla da je bila u kontaktu sa Đurićem nakon olujnog nevrema, kao i da je trenutno u toku sagledavanje nastale štete koja je pričinjena na objektima kulture i spomenicima u Novom Sadu, kao i sveukupne štete.

Kako je dodala, veliku zabrinutost građani su pokazali za stanje čuvenog sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, odnosno strepeli za to da li je oštećen u nevremenu.

„Petrovaradinski sat je tu i biće tu još dugo sa nama, nadamo se vekovima. Preventive radi, Novi Sad, Zavod, svi oni koji brinu o spomenicima kulture, uklonili su delove sata da ne bi bio oštećen zbog nepogoda koje se i dalje najavljuju, ali svakako sat zaslužuje jednu posebnu brigu u narednim vremenima, a možda i restauraciju“, izjavila je Gojković.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari