Gojković potpisala memorandum o saradnji u oblasti kulture na Zapadnom Balkanu 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinovic

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisala je danas Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti kulture na Zapadnom Balkanu sa zvaničnicima Severne Makedonije i Albanije u Ohridu.

Ona je na panelu sednice „Otvoreni Balkan otvara kulturu“ izjavila da je regionalna inicijativa u kratkom roku pokazala svoju vrednost i opravdala ideju lidera država koji su je pokrenuli, saopštilo je ministarstvo za kulturu i informisanje.

„Ovo je pravo vreme da se u nju aktivno uključi i kultura, kao oblast koja zbližava pojedince i društva. Ona je oduvek bila najbolji most za razumevanje različitosti i afirmisanje raznolikosti“, izjavila je Gojković.

Ona je izjavila da potpisivanje memoranduma daje okvir za dalji razvoj institucionalne saradnje, povećanje obima kulturne razmene i promociju raznolikosti.

„Iz tog razloga je od velike važnosti što će i kultura dati snažan i prepoznatljiv podsticaj prijateljskim odnosima zemalja koje podržavaju ovu regionalnu inicijativu“, rekla je Gojković.

Ona je dodala da je saradnja koja se proširuje rezultat autentičnog procesa i dosledne vizije boljeg života naroda Balkana, čime se daje i doprinos ukupnim evropskim integracijama.

„Među aktivnostima i merama koje Memorandum predviđa su uspostavljanje rezidencijalnih programa, jačanje mobilnosti umetnika i umetničke infrastrukture i zajednički kulturni kalendar“, rekla je Gojković.

Na panelu su govorile i ministarke kulture Severne Makedonije i Albanije Bisera Kostadinovska-Stojčevska i Elve Margariti, kao i predstavnici ustanova kulture Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari