Gojković prisustvovala sahrani Teodorakisa 1Foto: MInistarstvo kulture i informisanja

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je danas sahrani velikog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa u Galatasu na Kritu.

Oproštaju od velikog umetnika prisustvovali su predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, premijer Kirijakos Micotakis i ministarka kulture i sporta Lina Mendoni i brojni drugi grčki zvaničnici i poslenici iz sveta kulture.

Gojković je položila venac i izjavila saučešće porodici Teodorakisa i tom prilikom rekla da Srbija žali zbog odlaska velikog umetnika i velikog čoveka i da će uvek pamtiti njegovo prijateljstvo, ljubav prema miru i pravdi, u dobrim i lošim vremenima.

Gojković je donela i grumen srpske zemlje kako bi počivao sa ovim simbolom našeg poštovanja.

Gojković je kao simboličan gest predala povelju o proglašenju Teodorakisa za počasnog građanina Novog Sada, koja mu je dodeljena 2004. godine.

Proglašenjem za počasnog građanina, Grad Novi Sad je tada izrazio svoju zahvalnost i priznanje Mikisu Teodorakisu, za veliko prijateljstvo, ljubav i poštovanje, koje je iskazao darujući Novom Sadu čudesnu muziku baleta „Grk Zorba”, čime je doprineo afirmaciji Novog Sada kao grada kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari