Golden Stejt na korak do titule 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Košarkaši Golden Stejta pobedili su Seltikse sa 104:94 u petoj utakmici velikog finala NBA lige i poveli sa 3:2 u seriji. Voriorsi prvi put imaju prednost u pobedama i priliku da u petak u Bostonu osvoje titulu.

Posle četiri sjajne partije u kojima je nosio svoj tim (postizao 34, 29, 31 i 43 poena), Stef Kari je noćas ubacio svega 16 (0/9 za tri poena, 7/11 za dva), međutim, pobednika je odlučio trio Endrju Vigins – Džordan Pul – Klej Tompson. Prvi je proglašen za igrača meča, ali druga dvojica su poenima u finišu treće i početkom četvrte deonice sprečili veliki preokret rivala.

Posebno Pul kada je uz zvuk sirene na isteku treće denice pogodio dalekometnu trojku i razgalio publiku u Čejs centru.

Predvođen Džejsonom Tejtumom, Bostoj je postigao čak 35 poena u trećoj četvrtini, što je bilo skoro kao u prve dve zajedno (39) i nadoknadili zaostatak od 12 poena, međutim, veliki broj izgubljenih lopti večeras (18) skupo je koštao goste.

Krajem trećeg perioda Džordan Pul postigapo je važnu trojku, kojom je vratio prednost domaćinu (75:74), a u poslednjoj četvrtini trijumd Golden Stejtu obezbedili su Klej Tompson i Endrju Vigins.

Vigins je utakmicu završio sa 26 poena i 13 skokova, Tompson je ubacio 21 poen (5/11 za tri), a Pul 14 (3/6 za tri). Stef Kari je uz 16 poena imao i osam asistencija, dok je Geri Pejton uz 15 poena prikazao i odličnu partiju u odbrani (tri ukradene lopte).

Nemanja Bjelica je igrao pet minuta iz za to vreme ostvario jedan defanzivan skok, bez šuta na koš rivala.

Na drugoj strani, Seltikse je predvodio Tejtum sa 27 poena, deset skokova, četiri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte. Markus Smart je ubacio 20 poena, Džejlen Braun 18, uz devet skokova, četiri asistencije i pet izgubljenih,

I jedni i drugi očajno su šutirali za tri poena. Bostonovi igrači bili su za nijansu bolji – 11/32, dok su Golden Stejtovi imali učinak 9/40 od čega čak 14 uzastopno promašenih do Tompsonovog pogotka za 66:64 u trećoj četvrtini.

Ukoliko Voriorsi ne trijumfuju u petak eventualna majstorica igraće se u ponedeljak u San Francisku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari