Grad Kragujevac ponudio Dom učenika 'Artem' za privremenu kovid bolnicu 1Skupština opštine Kragujevac Foto: kragujevac.rs

Grad Kragujevac je predložio Vladi Srbije da prva privremena kovid bolnica u tom gradu bude u Domu učenika srednjih škola „Artem“, a u međuvremenu se odustalo od otvaranja druge kovid ambulante u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Zastava“.

Odlazeći gradonačelnik i komandant lokalnog Kriznog štaba Kragujevca Radomir Nikolić je rekao za televizuju Kragujevac da „Artem“ ima više od 400 ležajeva.

Nikolić je kazao da se promenila struktura obolelih od korona virusa i da se sada sve češće javljaju pacijenti sa težim simptomima bolesti.

Ocenioje da se „pravi i vidljivi udar“ na lokalni zdravstveni sistem, odnosno kragujevački Klinički centar očekuje se za oko deset dana, pa se u toj zdravstvenoj ustanovi radi reorganizacija.

„Mi dnevno u Klinički centar smeštamo 20 pacijenata od čega su preko polovine Kragujevčani sa težom kliničkom slikom“, rekao je Nikolić.

Dodao je da je grad ponudio da finansira nabavku aparata za kovid laboratoriju Instututa za javno zdravlje u Kragujevcu i rekao da ima i zainteresovanih za donacije.

U kovid laboratoriji „Kraguj“ je predviđena automatizacija procesa rada.

Nabavkom robotizovanog sistema i još jednog PCR aparata, kapacitet laboratorije bi bio do 500 uzoraka dnevno, a sadašnji je 180.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari