Svečanom sjednicom, 21. jula obilježen je Dan opštine Berane, a Berancima su praznik čestitali najviši funkcioneri Crne Gore. U Beranama je nakon lokalnih izbora došlo do promjene vlasti koju je od DPS preuzela koalicija „Zdravo Berane“ koju čine Demokratski front i Socijalistička narodna partija. Ova koalicija je osvojila 18, a DPS 17 odborničkih mandata.


Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić iskazao je ponos što prvi put pozdravlja prisutne kao „prvi među jednakima“ u lokalnoj samoupravi. Ponovio je čvrsto uvjerenje da svi građani Berana moraju dati svoj životni i politički maksimum, kako bi gradu vratili stari sjaj.

– Nedavno održani lokalni izbori poslali su svima nama jasnu poruku u vidu smjenjivosti vlasti. I mi danas, kao i neki drugi sjutra, moramo prihvatiti realnost protkanu prolaznošću svojih funkcija, uz neizbježnu konstataciju da je samo interes Berana iznad svih nas. U tom pravcu konačno moramo shvatiti da smo voljom građana birani da damo i posljednji atom svojih znanja i snage, kako bismo za sobom ostavili trag boljeg, ljepšeg i modernijeg života. Želim i danas da poručim – smatram da vrijeme takozvanih istorijskih pobjeda, državnih ili lokalnih svejedno, moramo arhivirati, uz neizbježno okretanje realnom životu i stvarnosti, protkanoj brojnim problemima kojima su opterećeni građani Berana, kao i čitave Crne Gore. U tom pravcu učinićemo sve da ovaj grad bude prepoznat po investicijama, razvoju, kao i boljim uslovima za život, poručio je Šćekić.

On je naglasio da je Berane bilo i biće grad tolerancije i multikonfesionalnosti, sa izuzetnom tradicijom poštovanja razlika, kao i dobrih međuvjerskih odnosa.

– Nema tog pojedinca niti organizacije koja može narušiti taj građanski koncept našeg grada. Sa mjesta predsjednika opštine mogu da poručim da nećemo dozvoliti da neko svoj nerad ili neodgovornost krije iza političke, nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti. Živimo u vremenu u kojem nemamo pravo da budemo neodgovorni, dodao je Šćekić.

On je kazao da je neophodan mukotrpan rad, kao i pouzdana i iskrena saradnja lokalne samouprave sa privrednim sektorom kako bi Berane postalo ekonomski, kulturni i sportski centar. Pri tome opština mora biti servis za ozbiljne preduzetnike, pravu privatnu inicijativu, na taj način stvarajući atraktivan i stabilan ambijent za zapošljavanje, prije svega, mladih.

– Berane je otvoreno i za saradnju sa susjednim lokalnim samoupravama, opštinama iz regiona i, naravno, sa državnim institucijama, u prvom redu sa Vladom. Moramo shvatiti da kao što jedan čovjek ne predstavlja društvo, niti se kroz bilo kojeg pojedinca u lokalnoj samoupravi može gledati cjelokupna opštinska vlast, tako ni u liku bilo kojeg predstavnika Vlade ne možemo i ne smijemo gledati čitavu izvršnu vlast. Sa našom Vladom želimo partnerski odnos, na dobro svih građana Berana i naše države, naglasio je Šćekić.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović uputio je povodom Dana opštine Berane čestitku predsjedniku opštine Dragoslavu Šćekiću, predsjedniku Skupštine opštine Goranu Kikoviću, odbornicima i drugim učesnicima svečane sjednice i svim građanima Berana.

– Datum koji obilježavate jedan je od najsvjetlijih u antifašističkoj borbi i novijoj istoriji Crne Gore. Beranski kraj sa svojim ljudima, koji nikad nije izostao ni iz jedne slobodarske bitke kroz vremena, njen je neraskidivi dio. Uvijek, i u ratu i u miru, na dobro Crne Gore, i za dobro svih njenih naroda. Tako je i danas kada naša obnovljena država, kao lider u regionu, snažno korača putem evropske i evroatlantske integracije, naglasio je predsjednik Vlade.

Podsjetivši da je, u procesima koji vode ostvarenju tih strateških ciljeva, Vlada prije svega fokusirana na stvaranje uslova za brži ekonomski i ukupan razvoj, bolji život svih naših građana, izgradnju efikasnih državnih institucija i dalju demokratizaciju crnogorskog društva, premijer Đukanović je naglasio da u tim izazovnim poslovima lokalne uprave imaju svoje posebno mjesto i ulogu.

– Berane kao jedan od ključnih centara sjevernog regiona i cijele Crne Gore pod stalnom je pažnjom Vlade, koja u saradnji sa lokalnim upravama želi da doprinese bržoj i punoj valorizaciji razvojnih potencijala sjevera i ravnomjernijem i dinamičnijem regionalnom razvoju. Želim da vas uvjerim da možete računati na Vladinu punu podršku za sve projekte i aktivnosti koji su na liniji strateških državnih opredjeljenja i prioriteta ključnih politika na unutrašnjem i međunarodnom planu. Siguran sam da je saradnja i izgradnja povjerenja na tim osnovama u najboljem interesu beranskog kraja i cijele Crne Gore, navedeno je u čestitki predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Čestitajući Dan opštine građanima Berana, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zaželio je da što prije budu iskorišćeni resursi te opštine koji su vrijedni i važni za budućnost. Predsjednik Vujanović saopštio je da je sa predsjednikom beranske opštine imao vrlo dobar i konstruktivan razgovor. „Raduje me je što je saopštena vizija dobre saradnje sa Vladom, komunikacije sa državnim organima i posvećenosti misije predsjednika opštine i svih u Beranama opštem dobru“, rekao je Vujanović.

Priznanja

Povodom Dana opštine, Dragoslav Šćekić uručio je priznanja za ostvarene rezultate u pojedinim oblastima: Kristijanu Matkoviću u sportu, Mirjani Marsenić u likovnoj umjetnosti, Velimiru Raleviću za književni rad, Marijani Kljajić za organsku proizvodnju i Mileni Rmuš u oblasti obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari