Niš obeležava Dane Svetog cara Konstantina i carice Jelene u okviru kojih će sutra proslaviti i istoimenu gradsku slavu. U okviru Dana, koji traju od 31. maja do 5. juna, na više od 10 lokacija u gradu, biće upriličen niz kulturnih, naučnih i sportskih događaja, koji će pored ostalog podsetiti na „najznamenitijeg Nišliju“, cara Konstantina, tvorca Milanskog edikta kojim je hrišćanstvo priznato za ravnopravnu religiju.


Na sam dan gradske slave, u nedelju 3. juna, služiće se sveta arhijerejska liturgija u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene (8 časova), nakon čega su predviđene litije oko Parka Svetog Save (10,30 časova). Litije je ranijih godina predvodio bivši vladika niški i aktuelni patrijarh Irinej, ali do juče nije potvrđeno da će to učiniti i ove godine. U Episkopskoj ulici, sa početkom od 19,30 časova, biće održano tradicionalno Palilulsko veče, na kojem će pored ostalog nastupiti niška grupa Groš i mladi finalisti takmičenja Ja imam talenat. Iste večeri, u 17,30, u velikoj sali Univerziteta, biće otvoren dvodnevni naučni skup Niš i Vizantija, na kojem će učestvovati eminentni predavači iz zemlje i sveta.

Dani Svetog cara Konstantina i carice Jelene otvoreni su u četvrtak u podne, kada je na spomen-kompleksu Čegar obeležena 203. godišnjica Boja na Čegru. Obeležavanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, grada Niša i gradske opštine Pantelej, kao i brojnih udruženja. Istog dana u 22 časa na platou ispred Narodnog pozorišta izveden je scenski program Šekspirova moć, kreativna noć, u režiji upravnice Biljane Vujović.

Zainteresovane Nišlije juče su mogle da prate trofi reli „4×4“ koji se kretao istorijskom stazom Via militaris, preko Kalafata, Malog Jastrepca, Seličevice i Suve planine. Nešto posle 17 časova, kroz širi centar grada prošla je atraktivna Carska povorka rimskih dvokolica. Maršruta je bila Gradsko polje – Most Mladosti – Ulica Stefana Prvovenčanog – Narodno pozorište – Ulica Strahinjića Bana – Tvrđavski most – Beogradska kapija u Tvrđavi. Takođe, otkriveno je i spomen-obeležje caru Konstantinu, postavljeno na parkingu kod Tvrđavskog mosta, izvedena je predstava Govor cara Konstantina, kao i plesni nastup Antičke igre, nastup Akademskog hora SKC-a i Vizantijsko pojanje Miloša Vukotića. U zgradi Sinagoge započeo je muzički festival Konstantinus. Posebno atraktivan bio je, svakako, muzički maraton ConstantIN, koji se održava prvi put, sa namerom da postane tradicionalan. Na maratonu, koji je počeo na Letnjoj pozornici u 21 čas, nastupili su brojni, afirmisani i mladi bendovi.

Danas se (subota) nastavlja Rimski vašar, a biće organizovan i Streličarski turnir Trofej cara Konstantina (kej kod Tvrđavskog mosta u 10 časova). Takmičenje u pripremanju ribljih i ostalih čorbi Carski kotlić počinje u 13 časova na Platou pored Planinarskog doma u Tvrđavi. Na bazenu Čair u 16 časova počeće Međunarodni plivački miting Sveti car Konstantin, a na Fudbalskom stadionu „Car Konstantin“, na Bubanju, u 16 časova, Fudbalski turnir „Car Konstantin“. Izložba multimedijalnog udruženja umetnika Car Konstantin otvara se u Sinagogi u 17 časova. U organizaciji Eparhije niške, u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u 17 časova počeće bdenije, a u 19,30 časova Carsko veče, dok će u 20 časova, na platou ispred hrama, nastupiti Niški kamerni hor. U Sinagogi se u isto vreme nastavlja Muzički festival Konstantinus .

Na dan gradske slave, u nedelju, biće održan i Međunarodni plivački miting Sveti car Konstantin (9 časova) i fudbalska utakmica na stadionu „Car Konstantin“ na Bubnju (16 časova), kao i izložba „Rano hrišćanstvo na prostoru Balkana“, na kojoj će biti prezentovani radovi studenata Akademije za konzervaciju Srpske pravoslavne crkve, u holu Univerziteta u 17,30 časova. U Sinagogi se nastavlja Muzički festival Konstantinus (20 časova). U ponedeljak je predviđen nastavak ovog muzičkog festivala, kao i Naučnog skupa Niš i Vizantija. Dani Svetog cara Konstantina i carice Jelene završiće se u utorak, kada će u Sinagogi, u 20 časova, u okviru Muzičkog festivala Konstantinus nastupiti Peđa džez kvartet.

Programi za decu

Subota će biti rezervisana i za najmlađe Nišlije. U Tvrđavi će u 10,30 biti organizovana Dečija carska povorka, u 11 časova Kreativna vajarska radionica Ekološka tvrđava, a u 18 časova Kreativne radionice Unikatne razglednice i Moja nova majica. Na Letnjoj pozornici u Tvrđavi u 11 časova nastupiće dečiji hor Vilenjaci, a u 11,20 časova učenici Osnovne škole „Dositej Obradović“ izvešće odlomke radio-drame „Zidovi carice Teodore“ na italijanskom i srpskom jeziku. Već u 11,30 na istom mestu počeće lutkarska predstava Pozorišta lutaka Niš „Čuvari prirode čiste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari