Novi Sad će uskoro postati prvi grad u Srbiji koji koristi otpad za proizvodnju energije, nakon izgradnje regionalne deponije.

Odbornici Skupštine grada usvojili su regionalni plan za upravljanje otpadom Novi Sad, Bačku Palanku, Vrbas, Srbobran, Bački Petrovac, Temerin, Žabalj i Beočin. Plan predviđa izgradnju postrojenja za odvajanje sekundarnih sirovina i postrojenja za proizvodnju električne energije, koje će kao gorivo koristiti neupotrebljiv otpad.

– Stara deponija će biti sanirana tako što se izvući sav koristan otpad, a ostalo će biti odloženo na novo polje. Kada se smanji količina smeća, napraviće se mesto za otpad u narednih 20 godina. Tu će se odlagati samo materijal koji nije štetan a ne može se iskoristiti – kaže direktor JKP ČIstoća i predsednik Radne grupe za upravljanje otpadom Dalibor Novaković.

Deo opozicije se protivi izgradnji ovakve deponije zubog straha od zagađenja.

– Regionalna deponija ugroziće zdravlje stanovnika naselja Klisa, ali i onih u centru grada, posebno kada vetar bude raznosio štetne materije. Od te deponije ćemo imati više štete nego koristi – kaže odbornica Demokratske stranke Srbije u Skupštini grada Ružica Igić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari