Istorijski trenutak za Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ predstavlja potpisivanje ugovora za izgradnju bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“ i proširenje kopa Drmno u Vladi Republike Srbije.

Potpisnici ovog kapitalnog ugovora koji će, nakon više od dve decenije, omogućiti izgradnju novog energetskog postrojenja, bili su direktor Dragan Jovanović, u ime kostolačke kompanije, v.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović, i Džang Čun predsedavajući kineske firme „CMEC“-a.

Novi termo blok u Kostolcu, snage 350 megavata, trebalo bi da bude na mreži do kraja 2019. godine. U okviru prve faze modernizacije, u Kostolcu se izvodi revitalizacija blokova B1 i B2 i izgradnja postrojenja za odsumporavanje, uz prateće infrastrukturne objekte – železnice i pristaništa.

Paket aranžman za modernizaciju Kostolca biće ostvaren sa 85 odsto iz kineskog zajma pod povoljnim uslovima, što je 1,06 milijardi dolara, a ostatak iz sredstava EPS-a i TE-KO Kostolac. Paket aranžman za modernizaciju TE-KO Kostolac zasnovan je na Sporazumu o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture potpisanom između Vlada Srbije i Narodne Republike Kine. Skupu je prisustvovala i ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović koja je tom prilikom istakla važnost ovog međunarodnog kreditnog aranžmana: – Danas je izuzetno značajan dan za srpsku energetiku jer potpisivanjem ovog ugovora između EPS-a. „TE-KO Kostolac“ i kineske kompanije „CMEC“ Srbija se nakon dvadeset godina obavezuje da će početi da gradi jedan novi energetski blok koji će obezbediti Srbiji potpunu energetsku stabilnost.

Ambasador Kine u Srbiji Džang Van Sjue pohvalio je uložen trud rekavši da Kina i Srbija imaju dobru ekonomsku saradnju: – Cenim uložene napore relevantnih strana obe zemlje za potpisivanje ovog ugovora. Kostolac ovim ugovorom dobija veliku investiciju u energetsku infrastrukturu na koji je Vlada Srbije stavila poseban akcenat. Zajedničkim naporima obe strane, kroz duge projektne pregovore, postignut je konsenzus, kojim smo uspeli da ostvarimo veliki napredak na polju energetike dve zemlje“.

Državni koordinator za saradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, Aleksandar Antić, podsetio je prisutne na podatak da je od tri milijarde evra, koliko je planirano da se u formi preferencijalnih kredita plasira u region, Srbija dobila milijardu.

Direktor „Termoelektrana i kopova Kostolac“ Dragan Jovanović je istakao: – Za našu kompaniju ovo je svečani trenutak i veliki poslovni uspeh i poslovna obaveza. Ugovor koji smo potpisali jeste plod trogodišnjeg rada na stvaranju osnova za primenu svih tehničkih, finansijskih i formalno-pravnih elemenata, koji jedan ovakav projekat čine. U Kostolcu se proizvodi i toplotna energija, električna energija kao i eksploatacija uglja. U nekoliko prethodnih godina „TE-KO Kostolac“ je postalo sinonim sa pouzdanu kompaniju, usaglašena je proizvodnja između uglja i električne energije, tako da ne postoje više uska grla u proizvodnji i to jeste jedan od razloga što je Kostolac dobio poverenje države za ovu kapitalnu investiciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari