U okviru univerzitetskog kampusa postavljen je kamen-temeljac za izgradnju Naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu. Svečani čin početka izgradnje ove institucije obeležili su potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić, državni sekretar u ministarstvu prosvete i nauke Radivoje Mitrović, predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Bojan Pajtić i Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu.


Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, i Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, otkrivanjem table simbolično su označili početak radova na izgradnji kompleksa Naučno-tehnološkog parka. Nakon polaganja kamena temeljca predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da „svako društvo koje ulaže u svoj razvoj, mora da uzlaže u nauku i tehnologiju“.

– Kao predsednik pokrajinske vlade mogu sa zadovoljstvom da kažem da ovo jeste bio jedan od naših prioriteta i da je Univerzitet, čiji je osnivač Pokrajina, osnovao 62 kompanije sa gotovo 2.000 inženjera iz oblasti visokih tehnologija. Tehnološki park je impozantna institucija koja će zaposliti oko 400 naučnika istraživača, istakao je Pajtić.

Potpredsednik Đelić istakao je da počinju radovi na prvoj fazi izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu vredne 1,2 miliona evra. Druga faza iznosiće oko 12 miliona evra. Sve ovo, naglasio je Đelić, deo je jednog velikog projekta Vlade Republike Srbije, koja je usred ekonomske krize prepoznala važnost znanja i ulaganja u nauku i obezbedila 400 miliona evra za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari