Građani "Bukom protiv diktature" i večeras pokazali nezadovoljstvo (VIDEO) 1Foto: Ne davimo Beograd Digni glas Bukom protiv diktature (Arhiva)

U više mesta u Srbiji građani su se na svojim balkonima i terasama pridružili akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“ na koju su pozvali inicijativa „Ne davimo Beograd“ i Građanski front.

Akcija „Digni glas: Bukom protiv diktature“ okupila je građane kako bi iskazali nezadovoljstvo upravljanjem epidemijom u zemlji i političkim odlukama vlasti, u 20.05 časova posle tradicionalnog aplauza podrške medicinskim radnicima.

Ideja za iskazivanje bunta na ovaj način počela je 26. aprila na inicijativu pokreta Ne davimo Beograd i Građanskog fronta i traje već peti dan.

Kao što je i do sada to bio običaj, na društvenim mrežama su se proširili snimci koji pokazuju atmosferu iz više gradova i opština u Srbiji.

Građani na različite načine prave buku sa svojih balkona i terasa, zviždanjem, lupanjem u šerpe, puštanjem glasne muzike, bacanjem petardi i uzvikivanjem.

Na taj način protest je obeležen u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Smederevu, Užicu, Zrenjaninu, Zaječaru…

Sve više Zrenjaninaca pravi buku

Nakon što završe aplaudiranje zdravstvenim radnicima, Zrenjaninci sve više prave buku posle osam časova uveče, pridružujući se protestu protiv dikature.

Večeras se pravljenju buke priključio veći broj građana nego prethodnih večeri.

Lupalo se u šerpe, tiganje i lonce i žviždalo. Prema izvorima Danasa, najviše buke bilo je u većim gradskim naseljima sa višespratnicama – Duvanika, Brigadira Ristića, Bagljašu, Maloj Americi, Lesnini….

Snimci buke zabeleženi su u naselju Duvanika.

Užičani i večaras protestovali protiv diktature

I večeras, peto veče zaredom, građani Užica su bukom protestovali protiv diktature u Srbiji.

Nakon podrške apaluzima zdravstvenim radncima, centrom grada, od 20,05 časova, sa balkona i prozora prolomila se višeminutna buka pištaljki, trubica, lupanja o šerpe i lonce, gelendere i druge predmete, a čule su se petarde i „topovski udari“.

Prokuplje se pridružilo akciji Bukom protiv diktature

Građani Prokuplja pridružili su se večeras akciji „Bukom protiv diktature“ duvanjem u pištaljke i udaranjem u kuhinjsko posuđe sa svojih prozora i terasa, piše Beta.

Najviše buke bilo je u najužem centru grada a čulo se udaranje i iz prigradskih naselja.

Buka protiv diktature u Jagodini i Boru

Nakon pet minuta aplauza lekarima, u 20.05 stanovnici Bora su se peti dan zaredom pridružili akciji „Bukom protiv diktature“ i sa svojih prozora i terasa lupali u šerpe i duvali u pištaljke.

I građani Jagodine su se priključili toj akciji pa se u pojedinim delovima grada večeras čulo lupanje u šerpe i zviždanje građana sa svojih terasa.

Buka i u Leskovcu

Građani u centru Leskovca pružili su u 20.00 aplauzom podržku zdravstvenim radnicima, a, po peti put za redom, jedan deo Leskovčana se pridružio akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“.

Udaranje u šerpe i lonce, duvanje u pištaljke, zvižduci i bacanje petardi čuli su se najviše u kvartovima Podvorce i Dubočica, bez skanidranja, dok je na perifiriji samo lavež pasa remetio miran policijski čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari