Građani Kule privremeno odbranili "šumicu": Najavljuju da će se boriti da drveće preživi što je to duže moguće 1Foto: Zelena oaza

Seča „šumice“ u Kuli odložena do „završetka pešačke sezone“. Tako je građanima preneto na sastanku u Javnom preduzeću „Vodama Vojvodine“, kažu za Danas žitelji ovog mesta. Ipak, nalog za seču je i dalje na snazi.

Građane je ujedinila najavljena sanitarna seča šumice, jedne od poslednjih zelenih oaza u ovom vojvođanskom mestu. Odlučili su i da formiraju udruženje „Zelena zona opštine Kula“, kao bi lakše mogli da se izbore sa još jednom pričom oko zaštite okoliša i prirode.

Podsetimo, Kuljane je sredinom avgusta uznemirila najava da će JVP „Vode Vojvodine“ početi sa sečom drveća na kanalskoj mreži u Kuli, na potezu od bivšeg rekreacionog centra do Njegoševe ulice. U planu je da se poseče čak 80 odsto stabala topole.

U obaveštenju je stajalo da će seča trajati deset dana, ali i da imaju u planu početak pošumljavanja te lokacije. Takvo nepotpuno obaveštenje, podiglo je građane na noge. Organizovali su se i sprečili radnike da poseku ovaj zeleni pojas.

Popularna kao – šumica, ona predstavlja centar za rekreativce, sportiste, ljubitelje prirode, decu, penzionere i sve one koji prirodu smatraju najdragocenijim delovima svog grada.

Sve je zapravo krenulo tako što je nekoliko grana sa topola puklo nakon letnjih oluja. Zabrinuti građani kontaktirali su opštinu da ukloni grane, a opština opet „Vode Vojvodine“, koje gazduju parcelama uz kanal. Kada su na teren izašli inspektori, od želje da se ukloni nekoliko grana, Kuljani su došli do toga da će ostati gotovo bez čitave šume.

Građani Kule privremeno odbranili "šumicu": Najavljuju da će se boriti da drveće preživi što je to duže moguće 2
Foto: Zelena zona

„Ugovorili smo sastanak prvo sa predsednikom opštine, a sa kojim smo posle zajedno otišli u Novi Sad na sastanak u „Vode Vojvodine“. Otprilike nam je rečeno da neće trenutno dirati šumicu, odnosno na neko određeno vreme, te da će nam podeliti sadnice da u novembru pošumimo taj deo. Na kraju, ništa nije konačno dogovoreno“, rekla je Tatjana Labović iz Kule.

Ovo bi kako nastavlja trebao biti prvi sastanak, nakon kog će u narednom periodu biti organizovani i drugi, ali ih još niko ne zove.

Udruženje je u međuvremenu pokrenulo peticiju protiv seče šumice i do sada je skupljeno oko 1500 potpisa, te 800 online potpisa.

„Ogranizovali smo i okrugli sto sa mrežom Pošumimo Vojvodinu, gde je zapravo rečena i suština ove priče. Kako su tom prilikom pojasnili strručnjaci, ove topole mogu da žive i po 50 godina, ali im je komercijalna vrednost, odnosno industrijski vek 25 godina i o tome se ovde radi. Oni ako ih sada ne poseku, na njima više neće moći da zarade. Naš cilj je da ovo drveće sačuvamo što duže, dok nove mladice ne izrastu“, izjavila je Labović.

Kako ističe, ako bi se ponovo pojavili radnici sa motornim testerama, građani bi se brzo organizovali i sprečili novi pokušaj seče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari