Građani Niša islamske veroispovesti dobili novog muftiju 1Foto: Sajt grada Niša

Građani Niša islamske veroispovesti dobili su svog muftiju Emina ef. Zejnulahua, saopštio je Grad Niš.

Prethodni muftija niški bio je Eldin ef Ašćerić.

U kabinetu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski kazali su da je tim povodom organizovan prijem za novog niškog muftiju i zamenika muftije srbijanskog i beogradskog Mustafu ef. Jusufspahića.

„Sagovornici su se u razgovoru saglasili da je unapređenje dalje saradnje na obostranu korist i da različitosti još više treba iskoristiti u približavanju, unapređenju mirnog suživota i očuvanju kulturne baštine“, naveli su iz kabineta.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine, u Nišu je živelo 2486 građana islamske veroispovesti, a mediji procenjuju da ih navodno ima oko 20.000, uglavnom romske nacionalnosti.

Niš ima jednu džamiju, Islam- age Hadrovića, izgrađenu 1870. godine, koja je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

Džamija je u 21. veku bila oštećena dva puta, najpre 2003, kada je kamenovana tokom proslave navijača Partizana, i 2004, kada su je spalili huligani kao “odgovor” na tadašnje rušenje crkava i manastira na Kosovu i Metohiji od strane albanskih ekstremista.

Do kraja avgusta 2013. godine džamija je u potpunosti obnovljena i vraćena svojoj nameni.

Medžilis islamske zajednice u Nišu za versku službu koristi jedino tu džamiju.

Uprkos tome što je bilo više najava da će Grad da obnovi za korišćenje i Hasan- begovu džamiju, to se do danas nije dogodilo.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari