Građani Niša najavili protest zbog izgradnje dalekovoda na Nišavskom keju 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Građani Niša koji se protive seči stabala na keju pored Nišave zbog izgradnje dalekovoda najavili su da će sutra, 3. decembra, organizovati protest „Vi sečete, mi sadimo!“ i tada posaditi drvo, kao simbol borbe za očuvanje keja kao zelene oaze grada.

Organizatori su pozvali građane da na protest ponesu crteže i slike na temu „Moj kej je okej“, kako bi organizovali izložbu na mestu gde Elektromreža Srbije namerava da poseče stabla zbog izgradnje dalekovoda

Građani Niša protestovali su protekle dve subote zbog radova na keju i od nadleženih zatražili da on ostane parkovska povšina.

Oni su kazali da se boje da radovi koji su započeli na keju ne predstavljaju uvod u izgradnju novog stambenog naselja, takozvanog “Niša na vodi”, kako se nezvanično govori.

Podsetili su da je na toj lokaciji već posečene dvored platana da bi bio izgrađen tržni centar „Delta planet“.

Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je da ima dozvolu niškog javnog komunalnog preduzeća „Mediana“ za seču rastinja i raskopavanje zelene površine na Nišavskom keju.

Prema njenim navodima, radovi na iskopavanju javne površine i seči drveća izvode se u skladu sa izdatom saglasnošću, u predviđenom obimu, svedenom na najneophodniji minimum.

Iz EMS su precizorali da će zbog dalekovoda biti posečeno ukupno 13 stabala – dva bresta, dve vrbe i devet breza, uz obećanje da će biti novih sadnica i da će urediti zelenilo.

Udruženje “Eko gerila” je nedavno izrazilo bojazan da će se na keju graditi nadzemni dalekovod.

“Bila bi katastrofa da od naselja Brzi brod, preko keja, pa do centra ide nadzemni dalekovod”, ocenili su oni.

“Eko gerila” je podsetila da zbog izgradnje nadzemnog dalekovoda građani Brzog Broda protestvuju već mesecima, ukazujući na njegovu štetnost po zdravlje.

Oni zahtevaju od EMS da dalekovod bude podzemni, što je daleko bezbednije po stanovništvo.

Protest na pešačkom mostu

Protest će biti organizovan u 13 časova na na pešačkom mostu u produžetku Ulice Blagoja Parovića na Bulevaru Nemanjića.

Organizator protesta su građani okupljeni u neformalnoj inicijativi „Sačuvajmo kej“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari