Građani Niša će u subotu učestvovati u blokadi puteva zbog ekološki štetnih projekata 1Foto: K. Bondžulić (Arhiva)

Građani Niša će u subotu 4. decembra učestvovati u blokadi puteva koje su građanski i ekološki pokreti najavili u Beogradu, Šapcu i drugim gradovima na severu i zapadu Srbije.

U pozivu za učešće u blokadi saobraćaja koji se od jutros deli na društvenim mrežama navodi se da će ona početi u 14 časova, ali se ne saopštava lokacija.

Prema nezvaničnim informacijama, najverovatnije je da će blokada biti organizovana na nekoliko lokacija.

U Nišu i okolnim mestima na jugu Srbije prošlog vikenda nije bilo blokade puteva koje su organizovane u desetak mesta u Srbiji u znak protesta zbog donošenja Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, koji bi između ostalog omogućili otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto, kao i realizaciju drugih projekata koji bi doveli do uništavanja životne sredine i raseljavanje stanovništva.

 

Građani Niša će u subotu učestvovati u blokadi puteva zbog ekološki štetnih projekata 2
Foto: Youtube/Medijski istraživački centar Niš

“Nemam jasan odgovor zašto građani Niša ovoga puta kasne sa reakcijom. Pretpostavljam da je problem Rio Tinta dosta daleko od njih i da ga nisu u dovoljnoj meri svesni. Tome, svakako, doprinose i medijska blokada i nedostatak pravih informacija i o Rio Tintu i o ostalim dešavanjima u Srbiji”, rekao je za Danas Danijel Dašić, programski menadžer Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

On je kazao da je i bez Niša i juga Srbije protest prošlog vikenda “uspeo da probudi i Srbiju koja nije direktno pogođena otvaranjem rudnika Rio Tinta”.

“ Zahvaljujući ‘čekić demokratiji’, mnogi ljudi su uspeli da saznaju da nije malo onih koji su spremni i da okrvave glave zarad interesa Srbije. Taj čekić je zakucao ekser u odluku sve većeg broja građana da ne smeju da odustanu od borbe za sebe i svoje živote”, kazao je Dašić.

On je dodao da očekuje da sledeće subote Niš i cela Srbija budu “pristojni” na način na koji to razume predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno da idu po pešačkom prelazu i nose gumene čekiće i drvene motke.

 

Vučić najavio da će obići učesnike blokada

Vučić je najavio da će sledeće subote “šetati Srbijom” i obići bar pet punktova na kojima građani blokiraju saobraćaj, kako bi ih snimao.

“Ali, moram da naučim da snimam mobilnim telefonom”, rekao je on između ostalog.

Vučić je prošlog vikenda, kada je inače održavana i Izborna skupština SNS, kritkovao blokade saobraćaja i negirao da donošenje ovih zakona ima veze sa omogućavanjem kompaniji Rio Tinto da otvori rudnik za eksploataciju litijuma.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari