Građani niškog naselja Šljaka žive u potpunom mraku jer nema uličnog osvetljenja: Optužuju čelnike Niša da ih posmatraju kao građane drugog reda 1Foto: A. S.

Grupa Nišlija iz naselja Šljaka u Nišu, pretežno iz Sarajevske ulice, optužuje čelnike gradske vlasti da su za njih „građani drugog reda“ jer već nekoliko meseci, kako tvrde, u toj i sporednim ulicama nema uličnog osvetljena.

“Zabrinuti smo za svoju bezbednost jer u ulicama vlada totalni mrak. Na potezu od Blok signala do ulaza u Vojni aerodrom je užasna situacija. Jesen je, sad već rano pada mrak, a na ulici se ne vidi prst pred okom. U takvoj situaciji posebno brinemo za decu koju moramo da čekamo kad se uveče vraćaju iz škole”, navele su Nišlije iz tog naselja.

Oni dodaju da su o svom problemu obavestili Javno komunalno preduzeće “Parking servis”, koje je zaduženo za javno osvetljenje u Nišu, kao i opštinu Crveni krst, ali da njihov problem nije rešen.

Jedan od njih Muamer K. čak tvrdi da se njihov problem ne rešava jer u Šljaci živi mnogo Roma.

“Ma ko brine o nama, Romima? Šta ih briga da li ćemo da imamo struju na ulicama. Uvek je Niš zapostavljao Šljaku i ovaj deo grada”, priča on.

Aleksandar Krstić, zamenik predsednika opštine Crveni krst, pak, kaže da situacija sa osvetljenjem u Šljaci nije baš tako loša, kako je predstavlja ta grupa građana.

“Rođen sam i živim u Šljaci, tako da sam svedok. Tačno znam šta se sve dešavalo sa javnim osvetljenjem u Sarajevskoj ulici. Kad je izbio problem u ovom naselju, odmah smo obavestili “Parking servis”, čije ekipe su utvrdile da je kvar u trafo stanici. Ekipe Elektrodistribucije su sanirale taj kvar, ali su utvrdile da su namerno posečene neke bandere, koje su neophodne za javnu led rasvetu. Sve to je sad sanirano, ali je bilo dana kad nije bilo osvetljenja na ulicama”, priča Krstić.

On dodaje da je jedan građanin posekao banderu u Lapskoj ulici, nezadovoljan što rasveta nije postavljena u njegovom dvorištu, tako da sada nema osvetljenja u toj ulici.

“Taj čovek ne shvata da javna rasveta ne može biti na njegovom posedu. Policija je izvršila uviđaj, sad čekamo odluku nadležnog tužilaštva da li će pokrenuti postupak da bi se utvrdila njegova odgovornost”, kaže zamenik predsednika opštine.

Krstić odbacuje tvrdnje da je Šljaka zapostavljena jer u njoj žive Romi.

“U Šljaci živi oko 1.500 građana, a samo u dve ulice stanuju Romi, njih oko četrdesetak. Jednostavno nije istina da Šljaka ima problem sa osvetljenjem zbog diskriminacije prema Romima”, kaže on.

Danas je pokušao da od nadležnih u “Parking servisu” dobije odgovor na pitanje da li u Sarajevskoj ulici i Šljaci ima uličnog osvetljenja, ali nam nije stigao odgovor.

Šljaka je, inače, naselje u Nišu koje je mnogo stradalo tokom NATO bombardovanja grada jer se nalazi u neposrednoj blizini Vojnog aerodroma.

NATO avijacija gađala je Šljaku 20. aprila 1999. godine, i tada je povređeno 12 ljudi, 10 kuća je potpuno uništeno, a 12 teško oštećeno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari