Građanima novac iz zrenjaninskog budžeta za ugradnju solarnih panela 1Foto Nadica Jakovljev

Sredstva iz programa energetske sanacije na teritoriji Zrenjanina ove godine moći će da koriste vlasnici stanova, porodičnih kuća kao i stambene zajednice, a ukupno je za ovu namenu planirano da se utroši 29,5 miliona dinara.

Nešto više od polovine novca obezbedio je grad, a ostatak Uprava za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti.

Planirano je da se sredstva iskoriste za nabavku i ugradnju solarnih panela, invertera i prateće instalacije za porodične kuće, za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Takođe će se sufinansirati i unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema ugradnjom elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi za porodične kuće.

Što se tiče stanova, predviđeno je da se sufinansira opremanja sistema grejanja  uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu, odnosno ugradnja kalorimetara, delitelja toplote i  termostatskih ventila.

Očekuje se da prvo bude raspisan konkurs za izbor privrednih subjekata a zatim za domaćinstva. Kao i prošle godine, energetsku sanaciju moći će da obavljaju samo firme koje prođu na konkursu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari