Građanski preokret: Treba osporiti štetan projekat prečistača otpadne vode u Zrenjaninu 1Foto: M. Pudar

Projekat izgradnje postrojenja prečistača otpadne vode u Zrenjaninu, koji će se naći danas na javnoj raspravi, sadrži značajan broj spornih delova i manjkavost, upozorio Građanski preokret.

Javna rasprava i prezentacija projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Zrenjanina održaće se danas, 28. februara u 12 časova, u sali Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

Tim povodom Građanski preokret pozivao je građane i udruženja da učestvuju i ospore taj, kako navode, štetni projekat.

Podnosilac projekta je arapska firma Metito preko svog lokalnog predstavnika Begej water doo Beograd.

„Posao izgradnje prečistača otpadnih voda arapskom Metitu Zrenjanin je dodelio po hitnom postupku, neposrednom pogodbom, bez javne rasprave i bez međunarodnog tendera. U pitanju je politički oktroisan i netransparentan posao s velikim potencijalom za koruptivne radnje“, navodi Građanski preokret.

Oni su zatražili da Pokrajinski sekretarijat odbaci podnetu studiju, a da grad Zrenjanin raskine štetni ugovor o izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda i taj posao započne na valjan način.

Navode da projekat izgradnje postrojenja koji je na javnoj raspravi sadrži značajan broj spornih delova i manjkavosti.

„Tokom prethodnih dana, 32 člana Građanskog preokreta je uputilo primedbe na podneti projekat, a delegacija Građanskog preokreta će pokušati da iznese primedbe Udruženja na samoj javnoj raspravi. Primedbe se odnose na nepostojanje idejnog rešenja, nedovoljan kapacitet postrojenja, upotrebu neproverenih i nepouzdanih podataka, nejasna i neprecizna rešenja u procesu prerade otpadnih voda, neprikazivanje uticaja otpada na životnu sredinu i slično“, poručuju iz Građanskog preokreta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari