Građevinska operativa u Somboru nema mnogo posla, a neki građani u šali kažu da se kran može smatrati svojevrsnom atrakcijom, jer se retko može videti na delu. U Somborstanu naglašavaju da se gradi za tržište, a prošle godine obim je bio pedesetak stanova. Prema nezvaničnim procenama takav učinak imali su i ostali investitori, što znači da se godišnje novim stanarima preda tek stotinjak stanova.

Građevinska operativa u Somboru nema mnogo posla, a neki građani u šali kažu da se kran može smatrati svojevrsnom atrakcijom, jer se retko može videti na delu. U Somborstanu naglašavaju da se gradi za tržište, a prošle godine obim je bio pedesetak stanova. Prema nezvaničnim procenama takav učinak imali su i ostali investitori, što znači da se godišnje novim stanarima preda tek stotinjak stanova. U ovom gradu stanovi nisu naročito skupi, Somborstan kvadrat prodaje po 560 evra, a Stambena zadruga garsonjere (22-24 kvadrata), jednosobne stanove (32-34 kvadratna metra) i jednoiposobne stanove (38 kvadrata) nudi po ceni od 11 do 20 hiljada evra.
– U ovoj sredini nekad je radilo oko 1.400 građevinskih radnika, u vreme tzv. usmerene gradnje godišnje je ključeve dobilo oko 350 stanara, a od šeždesetih godina izgrađeno je blizu 6.000 stanova, odnosno oko 300 stambenih zgrada, celo naselje – kaže za Danas Mirko Zorica, direktor Somborstana.
Mali obim gradnje tumači se lošom privrednom situacijom, velikim brojem nezaposlenih lica, pa stanovi nemaju veliku prođu. Slično je i s kućama čija se cena najčešće kreće od 10 do 20 hiljada evra. Ili, velika kuća, gotovo vila, nudi se za 35 hiljada evra, ali mesecima nema kupca. Kuću je teško kupiti i zbog toga što prodavac traži isplatu u celosti, odjednom. Situacija u somborskim selima još je nepovoljnija, u svakom od njih 15 ima po stotinjak praznih kuća, redak je promet nekretnina, iako je cena kuća od dve do 10 hiljada evra. Pojedini stanovnici grada menjaju prebivalište, prodajući stan u gradu, a preseljenjem u selo ostaje im novca za preživljavanje. Ovakvi slučajevi su zasad retki, ali sve više Somboraca razmišlja i o toj varijanti.
Mala gradnja stanova, slab promet kuća ne znači da Somborci nemaju stambenih problema. Nenameštena garsonjera može se iznajmiti za pedesetak evra, jednosoban stan 80 do 100 evra, a dvosoban od 100 do 120 evra. Ne mali broj Somboraca, pogotovo mlađih, perspektivu traži u drugim gradovima, a veću migraciju zaustavljaju znatno više cene u drugim gradovima. Prodajom dvosobnog stana u Somboru teško da se može kupiti garsonjera u Novom Sadu ili Beogradu.
Boljitak u stanogradnji može se očekivati oživljavanjem privredne aktivnosti, a nova radna mesta zasad su u željama i skromnim najavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari