Gradonačelnica Niša se odrekla solidarne pomoći od 40.000 dinara namenjene funkcionerima da prevaziđu "energetsku krizu” 1Foto: Sajt grada Niša

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski saopštila je da su se ona i njena zamenica Dušica Davidović odrekle „solidarne pomoći“ od 40.000 dinara namenjene stalno zaposlenim funkcionerima za „prevazilaženje energetske krize“ koja nas očekuje tokom zime.

“Moja zamenica i ja nećemo primiti ovu pomoć, mi smo se odrekle tog novca, ne zato što nam 40.000 ne znači ništa, nego zato što ne želimo da ga uzmemo iz budžeta. To je naše pravo”, rekla je Sotirovski novinarima.

Odbor za administrativna pitanja Skupštine grada doneo je ovih dana odluku da sva stalno zaposlena  izabrana, imenovana i postavljena lica dobiju ovakvu „solidarnu pomoć“.

Sotirovski je pojasnila da, po Zakonu o zaposlenima u autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave, ovakvi dodaci pripadaju funkcionerima i da nije reč o nečijem zahtevu ili hiru.

“Ovo zakonsko pravo imaju funkcioneri na stalnom radu. To pravo imam i ja, ali ja ću tog prava da se odreknem i ne vidim ništa loše u tome. Tamo gde mogu da pomognem, pa makar to bilo i na štetu moje porodice, ja ću to da učinim, to je negde moral, ili imate ili nemate osećaj”, rekla je ona.

Prema nezvaničnim onformacijama, ovog dodatka se odrekla i gradska većnica Adriana Anastasov.

U skupštinskom Odboru za administrativna pitanja ne vide ništa sporno u ovoj odluci o „solidarnoj pomoći“ funkcionerima.

Predsednik Odbora Nikola Ilić je kazao da isplata ovakve pomoći nije ničija inicijativa, već je funkcionerima to pravo dato u aneksu Posebnog kolektivnog ugovora za gradsku upravu, nakon što je tim ugovorom regulisano da ga imaju svi zaposleni ali ne i funkcioneri.

„Odbor je samo sproveo ankes“, rekao je Ilić.

Gradski odbornik Miodrag Stanković, iz koalicije“Niš, moj grad“, zahtevao je povlačenje ove odluke, kao i da se novac opredeljen za „solidarnu pomoć“ partijskim funkcionerima preusmeri na socijalno ugrožene, upozoravajući da su građani Niša u ozbiljnim finansijskim problemima.

Tamara Milenković- – Kerković, narodna poslanica i čelnica niških Dveri, ocenila je da su niški funkcioneri, na čelu sa gradonačelnicom Sotirovski, odavno prešli “sve granice stida, elementarne ljudskosti i srama”, podsećajući na različite afere koje su se vezivale za gradonačelnicu i njene saradnike.

Kabinet gradonačelnice i Gradska uprava za finansije nisu odgovorili na pitanja Danasa o broju funkcionera koji će dobiti ovu „solidarnu pomoć“ i budžetskom iznosu koji je opredeljen za tu  namenu.

 Prosečna zarada u Nišu je, inače, niža od republičkog proseka, a od pet gradskih opština dve spadaju među siromašnije opštine u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari