Funkcioneri u Nišu doneli odluku da primaju solidarnu pomoć od 40.000 dinara kako bi pregurali „energetsku krizu“ tokom zime 1Foto sajt grada Niša

Nadležni odbor Skupštine grada Niša doneo je odluku da svi stalno zaposleni gradski funkcioneri dobiju „solidarnu pomoć“ od 40.000 dinara za „prevazilaženje energetske krize“ koja nas očekuje tokom zime.

U kabinetu gradonačelnice Dragane Sotirovski i Upravi za finansije ćute o budžetskom iznosu koji je opredeljen za ovu namenu, broju funkcionera koji će dobiti pomoć, kao i da li su među njima najviši niški „zvaničnici“ na čelu sa gradonačelnicom.

U skupštinskom Odboru za administrativna pitanja, koji je doneo rešenje o solidarnoj pomoći funkcionerima na stalnom radu zbog „prevazilaženja negativnog uticaja i posledica energetske krize u predstojećem zimskom periodu u 2022. godini“ ne vide ništa sporno u vezi sa tim.

Funkcioneri u Nišu doneli odluku da primaju solidarnu pomoć od 40.000 dinara kako bi pregurali „energetsku krizu“ tokom zime 2
Marina Adamović: Foto Miodrag Stanković

Iz opozicije traže povlačenje tog „sramnog“ rešenja, tim pre što građani Niša, koji pune budžet, a sami će prilično teško pregurati zimu, nisu pitani da li žele da na ovakav način budu „solidarni“ prema funkcionerima.

Gradonačelnica i njena zamenica se odrekle solidarne pomoći?

Gradonačelnica Sotirovski i njena zamenica Dušica Davidović su stalno zaposlene u Gradu, što im nalaže zakon zbog funkcija koje obavljaju, te im sleduje ovakva „solidarna pomoć“.

Prema nezvaničnim izvorima, one su se danas navodno odrekle ovakve pomoći, a to je učinio i jedan od većnika.

Informacija nije zvanično potvrđena ili negirana, pošto iz kabineta gradonačelnice nisu odgovorili na pitanja Danasa o tome da li ona, zamenica Davidović i neko od devet članova Gradskog veća primaju ovaj vid pomoći za predstojeću zimu.

Funkcioneri u Nišu doneli odluku da primaju solidarnu pomoć od 40.000 dinara kako bi pregurali „energetsku krizu“ tokom zime 3
Dragana Sotirovski: Foto sajt grada Niša

Predsednik Skupštine grada Boban Džunić, takođe iz SNS-a, kaže za Danas da on, a ni zamenik predsednika Skupštine Igor Novaković (SNS) nisu na stalnom radu u Gradu i neće primiti ovakvu pomoć.

„Solidarni dinar za zimu“, po njegovim rečima, takođe neće primiti ni jedan od 61 odbornika, jer nisu na stalnom radu u Skupštini grada.

On dodaje da „lično i po svojoj funkciji“ ne zna koliko niških funkcionera i u kom ukupnom iznosu će dobiti novčani iznos od 40.000 dinara.

Predsednik Odbora za administrativna pitanja Nikola Ilić kaže da će ovu solidarnu pomoć dobiti sva imenovana, izabrana i postavljena lica, u skladu sa ankesom posebnog kolektivnog ugovora, ali ne zna da kaže koliki je njihov broj.

On kaže da to nije predlog odbora, već da odbor “samo sprovodi ono što je napisano u tom aneksu”.

U gradskoj upravi nezvanično objašnjavaju da, po pojedinačnom kolektivnom ugovoru, pravo na ovakvu solidarnu pomoć imaju svi zaposleni, a da je Odbor za administrativna pitanja samo primenio aneks po kojem se u tom pravu funkcioneri izjednačavaju sa njima.

Oni dodaju da je „predstava“ o tome da su u Gradu velike plate „pogrešna“, te da iz službeničkih kancelarija odlazi sve više ljudi.  

Novac je potreban socijalno ugroženima, a ne funkcionerima koji brinu samo o sebi

„Niški funkcioneri, na čelu sa gradonačelnicom Sotirovski, odavno su prešli sve granice stida, elementarne ljudskosti i srama. Dok se Nišlije bore da prežive, kupe hranu skuplju i 70 odsto, ogrev skuplji 100 odsto, da plate preskupe ekskurzije deci, i dok hiljade porodica u Nišu živi bez struje, funkcioneri sebi samima isplaćuju po 40 hiljada dinara za ’prevazilaženje energetske krize’. To odsustvo elementarne ljudskosti je uporedivo samo sa dodelom jeftinog stana zetu Gradonačelnice i u konkurenciji sa svim prethodnim skandalima, ovaj je po besramnosti najveći“, kaže Tamara Milenković – Kerković, narodna poslanica i čelnica Dveri iz Niša.

Milenković – Kerković kaže da Nišlije odavno znaju ko im vodi Grad, a da funkcioneri brinu samo o sopstvenom interesu i da su u ratu sa sopstvenim građanima.

Funkcioneri u Nišu doneli odluku da primaju solidarnu pomoć od 40.000 dinara kako bi pregurali „energetsku krizu“ tokom zime 4
Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri

„Zar im je malo što su javna komunalna preduzeća doveli do propasti, zaposlili sve do 15. stepena srodstva, što im investitori za kontrauslugu zidaju kuće u elitnim naseljima, već sada uzimaju i iz razvaljenog i opljačkanog niškog budžeta“, kaže ona.

Gradski odbornik Miodrag Stanković, iz koalicije „Niš, moj grad“, zahteva da se novac koji je opredeljen za „solidarnu pomoć“ partijskim funkcionerima preusmeri na socijalno ugrožene, upozoravajući da su građani Niša „u ozbiljnim finansijskim problemima“.

„Gotovo da ne postoji grupa namirnica koja je zadržala istu cenu u odnosu na prošlu i početak ove godine. Došli smo u situaciju da građani kupuju hranu na komad ili pazare samo ono što moraju“, rekao je on.

Funkcioneri u Nišu doneli odluku da primaju solidarnu pomoć od 40.000 dinara kako bi pregurali „energetsku krizu“ tokom zime 5
Miodrag Stanković: Foto Niš moj grad

On je zatražio da se obezbede paketi pomoći sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu za sve penzionere koji imaju penziju ispod 30.000 dinara, da se socijalno ugroženim osobama na evidenciji Centra zasocijalni rad isplati jednokratna novčana pomoć, a da se budžetom za narednu godinu predvide značajno veća sredstva za jednokratnu pomoć.

Prosečna zarada u Nišu je, inače, niža od republičkog proseka i u julu je iznosila 70.689 dinara, dok je na novou Republike bila 73.114 dinara.

Od pet niških opština jedino je Medijana imala prosečnu zaradu koja je veća od republičke (80.214 dinara), dok su preostale opštine bile znato ispod republuičkog proseka.

Gradske opštine Niška Banja i Crveni Krst, sa prosekom od 56.741, odnosno 61.496 dinara, spadaju među siromašnije opštine u Srbiji.

Besmisao

Poznata niška humanitarka Marina Adamović, koja godinama u glavnoj niškoj ulici, u kiosku “Banka dobročinstva”, prikuplja novac za lečenje bolesne dece, juče je, u okviru svog preformansa, postavila kutiju na kojoj piše da prikuplja novac za funkcionere, kako bi lakše pregurali zimu.

“Želela sam da pokažem sav besmisao ovakve odluke”, kazala je ona.

Kolike su plate funkcionera?

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, iz aprila ove godine, gradonačelnica Sotirovski prima platu od 114.000 dinara.

Zarade njene zamenice Davidović i većine članova Gradskog veća ne mogu se videti na sajtu Agencije, na kojem se inače objavljuju imovina i prihodi svih funkcionera u Srbiji, koje su dužni da joj redovno prijavljuju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari