Obezbeđenje Srpske pravoslavne crkve sprečilo je juče predsednika Skupštine Vojvodine Šandora Egerešija, gradonačelnika Novog Sada i ambasadore Izraela i Mađarske da prisustvuju pomenu žrtvama Novosadske racije. Gradskim čelnicima nije bilo dozvoljeno da uđu u prostor namenjen zvanicama, nakon što su danima sa Eparhijom bačkom razmenjivali oštra saopštenja.


Gradonačelnik Igor Pavličić je došao u pratnji članova Gradskog veća i direktora nekih javnih preduzeća, nakon zvanične ceremonije, pošto su crkveni zvaničnici napustili centralni plato na Keju Žrtava racije, kao građanin položio cvet na spomenik. Pre toga, aktivisti Demokratske stranke su probali da naprave špalir kako bi gradonačelniku napravili prolaz do prvog reda, ali u tome nisu uspeli.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović nije hteo da prisustvuje ceremoniji pošto ga nisu pustili u centralni deo namenjen zvaničnicima. On se vratio kasnije i položio venac na spomenik žrtvama.

– Tridesetak mladića u belim mantijama, njih ukupno tridesetak, doslovno su nas fizički sprečili da uđemo u prostor iza ograde, predviđen za zvanice – rekao je Jovanović. On je dodao da je nakon toga iz protesta napustio pomen i naveo da se vratio na Kej žrtava racije nakon što je pomen, koji je organizovao SPC, bio završen.

– Nisam želeo da pravim incidente, jedino što sam želeo je da ostavim ružu na spomenik žrtvama Racije. Očigledno je da bački vladika Irinej Bulović pokušava da politizuje celu stvar i da ne preza čak ni od toga da zloupotrebljava žrtve za to – rekao je predsednik novosadske skupštine.

U ime Srpske pravoslavne crkve pomen je pred više hiljada građana služio patrijarh Irinej na Keju žrtava racije.

– Obuzima nas jeza i užas i dan-danas zbog stradanja nedužnih građana Novog Sada i Bačke. Diže nam se kosa na glavi i ledi krv u žilama. To su najcrnji i najkrvaviji dani u istoriji Novog Sada i okoline, mnogo crnji i krvaviji od onih dana kada je ovim prostorima harao Atila Hunski – rekao je patrijarh SPC.

Ovogodišnjem obeležavanju godišnjice Racije prethodio je spor SPC i gradske vlasti oko toga ko će, kada i gde organizovati pomen, odnosno komemoraciju, kao i ko sme, a ko ne sme da govori na pomenu. Ovi sukobi datiraju od prošle godine, kada su predstavnici grada i SPC odvojeno organizovali pomen. Predstavnici Jevrejske opštine pokušali su da izmire dve strane, ali bezuspešno.

Zurof: Pravda i sećanje odgovor na zločin

Direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, lovac na naciste Efraim Zurof, rekao je da su zločini poput Racije bili proizvod politike rasizma i antisemitizma nacističkog Trećeg rajha i njegovih saveznika.

– Pravda i sećanje su načini da se reaguje na ovakve zločine. Ali, pravda može da pokaže ozbiljne nedostatke – rekao je Zurof. U ime Jevrejske zajednice Srbije pomen je služio vrhovni rabin Isak Asiel.

Eparhija: Gradske vlasti pokušale da izazovu incident

Novi Sad – Bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) optužila je sinoć predstavnike gradskih vlasti da su na jučerašnjem pomenu žrtvama Novosadske racije pokušali da izazovu incident. „Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i gradonačelnik Novog Sada (Igor Pavličić), sa svojom pratnjom su pokušali da, mimo protokola i bez poziva organizatora, uzmu učešća u zvaničnom programu“, navodi se u saopštenju za javnost eparhije i dodaje da ih je u tome sprečio „protokol Eparhije bačke“. Eparhija je optužila gradske čelnike da su pokušali da spreče direktora Centra „Simon Vizental“ Efraima Zurofa da „prodje do svog mesta i obrati se narodu“. Dodaje se da su ambasadori Izraela i Madjarske bili „opkoljeni gradonačelnikovom svitom i samim tim onemogućeni da udju kroz službeni ulaz“. „Izražavamo gnušanje što su gradske vlasti, nemajući nikakvog poštovanja i pijeteta prema žrtvama Racije, pokušale da izazovu incident, koji je, Bogu hvala, uspešno sprečen“, piše u saopštenju. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.