Gradonačelnik može da raspolaže gradskom imovinom 1Foto: Stanislav Milojković

Skupština Grada Valjeva usvojila je izmene Statuta grada, drugi rebalans budžeta, a nove direktore dobili su JKP „Polet“ i Moderna galerija.

Iako je valjevska javnost negodovala zbog izmena koje predviđa Statut, Skupština grada ove izmene je prihvatila, pa je na ovaj način otvorena mogućnost da Gradsko veće ima ubuduće 11 članova, da gradonačelnik može imenovati savetnike za razne oblasti, a gradonačelniku su takođe data ovlašćenja raspolaganja i upravljanja gradskom pokretnom i nepokretnom imovinom.

Na sednici Skupštine u odbrani izmena moglo se čuti da je Statut samo okvirni, krovni dokument i da iz njega tek treba da nastanu drugi dokumenti koji omogućavaju sprovođenje ovih izmena. Pripadnici vladajuće SNS, na čiji predlog je i urađena izmena Statuta, za govornicom su tvrdili da je gradonačelnik spreman da preuzme odgovornost pa i da od nje ne beži. Opozicija koja u Skupštini Valjeva ima samo sedam odbornika kritikovala je povećanje administracije, a naročito činjenicu da ostaje nejasno da li se radi o plaćenim članovima Veća i savetnicima. Podjednako je nejasno, tvrdi opozicija, i koje su to oblasti za koje su potrebni savetnici.

– Prenosite ovlašćenja vezana za imovinu samo na jednog čoveka, ko god on bio, uz sve uvažavanje aktuelnom gradonačelniku, mišljenja smo da ne može nositi takvu odgovornost sam. Razmislite koje nadležnosti ukidate Skupštini, koja je u proteklim godinama sa različitim koalicijama radila i poštovala ovaj postojeći Statut i čuvala gradsku imovinu. Dva gradonačelnika nisu imala primedbe do sada, rekla je Milka Erić Vasiljević, odbornica DS-a. Mihailo Milutinović, zamenik predsednika Skupštine i predsednik radne grupe koja je izmenila Statut, u odbrani izmena je rekao:

– Sve ovo oko imovine radimo iz vrlo praktičnih razloga. Kada dođe investitor, dosad smo morali da čekamo da se Skupština sastane i zaseda da bi dobili odluku, sada će sve to ići mnogo brže. Gradonačelnik to može odmah potpisati.

Skupština je razrešila dužnosti direktora JKP „Polet“ Dragana Brankovića, a na njegovo mesto postavila Ljubinka Andrića, donedavnog predsednika NO ovog preduzeća. Brankoviću se na teret stavlja loše poslovanje, izostanak investicija, povećanje dugova preduzeća. Andrić je dosad obavljao posao tržišnog inspektora, a valjevskoj javnosti mnogo je poznatiji kao neformalni vođa nacionalističke organizacije „Četnici Valjeva“. Ova organizacija bila je svojevremeno učesnik sa grupom navijača napada na „Žene u crnom“ koje su tada u Valjevu imale mirno okupljanje.

Novi direktor Moderne galerije

Novog direktora dobila je i Moderna galerija, pa će sada umesto Dušana Jovanovića, koji je tu dužnost obavljao duže od decenije, taj posao obavljati mr Vojislav Jovanović, nekadašnji predsednik Pokreta za Valjevo, potpredsednik Opštine Valjevo, kandidat URS-a za gradonačelnika na izborima 2012. godine i u jednogodišnjem mandatu načelnik Kolubarskog okruga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari