Zbog pucanja zidova i urušavanja zgrade Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, u toj ustanovi uveden je vanredni režim rada, dok se, istovremeno, intenzivno traga za novim objektom u koji bi Zavod privremeno bio izmešten.


Ovde se osnovano pretpostavlja da se zgrada Zavoda za zaštitu spomenika kulture, locirana u kragujevačkom Velikom parku, urušava usled sleganja temelja, uzrokovanog svojevremenim nadziđivanjem objekta i sve izraženijim i dužim sušnim periodima. Kako bilo, zidovi na zgradi Zavoda toliko su već popucali da objektu preti rušenje, pa je u toj ustanovi, zarad zaštite zaposlenih, ovih dana redukovan radni režim. Sve je, međutim, izvesnije da zaposleni i dokumentacija Zavoda mogu da budu zaštićeni jedino preseljenjem u drugi objekat, te da ta ustanova mora, u najkraćem roku, da bude izmeštena na drugu lokaciju.

U gradskoj upravi kažu da intenzivno traže novi objekat u kojem će, do sanacije narušenog objekta, biti smešteno 17 zaposlenih i obimna dokumentacija Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, koji svoju delatnost obavlja na području više okruga centralne Srbije.

Valja ovom prilikom napomenuti da dugotrajna suša sve ozbiljnije ugrožava i kragujevački Veliki park. U tom parku, naime, suši se veliki broj četinara kraj glavne aleje, od kojih su neki stari po 100 i više godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari