Granit Džaka: Osumnjičeni "švajcarski provokator" 1foto EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Bivši kapiten Arsenala, Granit Džaka, nalazi se pod istragom posebnog odeljenja Nacionalne kriminalističke agencije Velike Britanije zbog sumnje da je upleten u kladioničarsku prevaru, a kako tvrde mediji na Ostrvu, u slučaj je umešana i albanska mafija.

Džaka je osumnjičen da je 18. decembra na utakmici Premijer lige između Lidsa i Arsenala u 86. minutu namerno dobio žuti karton, jer je odugovlačio sa izvođenjem slobodnog udarca.

Pažnju je najpre privuklo to da su se u kladionicama uplaćivale velike sume novca da će vezista Arsenala dobiti žuti karton u poslednjih deset minuta meča, a sve je krenulo od uplate od 52.000 funti, na kojoj je kladilac zaradio 250.000 funti.

Kad se engleska policija u junu umešala u istragu pojavili su se novi dokazi, da bi u četvrtak ostrvski mediji objavili da su se u Albaniji na ovaj žuti karton uplaćivale velike sume u kriptovalutama i da je Džaka povezan sa albanskom mafijom.

Iako slučaj izaziva veliku pažnju u medijima širom sveta, sa posebnom pažnjom se prati u Srbiji gde je Granit Džaka jedan od „dežurnih krivaca“, a ovdašnji tabloidi ga nazivaju „bednik“ i „švajcarski provokator“.

Taj nadimak zaradio je još na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. godine, kada je na utakmici između Švajcarske i Srbije postigao gol i to proslavio tako što je ukrštanjem ruku napravio simbol albanskog dvoglavog orla. Iako se, uplašen da će ga zbog tog gesta FIFA suspendovati, izvinio i obećao „da neće više nikada“, Džaka je i posle tog šampionata ponekad upražnjavao sličan vid radovanja kad postigne gol.

Osim što nije omiljen u Srbiji, dugo nije bio ni ljubimac navijača kluba za koji nastupa i čiji je kapiten bio, jer je na njihove zvižduke zbog loših partija koje je pružao odgovarao uvredljivim gestovima.

Zbog toga je prošle godine najavljivao da će napustiti „tobdžije“ i otići nazad u Bundesligu, iz koje je i stigao u ekipu iz Londona. Ipak, na opšte iznenađenje ostao je u Premijerligi i, ako pitate englesku policiju, napravio pogrešan korak u karijeri.

Granit Džaka je rođen 1992. u Bazelu, u porodici koja je poreklom iz Podujeva, što donekle objašnjava gde je pronašao inspiraciju za karakterističnu proslavu pogodaka. Karijeru je počeo u Bazelu, zatim je prešao u Borusiju iz Menhengladbaha, a odatle u Arsenal. Za reprezentaciju Švajcarske, čiji je i kapiten, odigrao je 104 utakmice.

Njegov rođeni brat Talant, takođe fudbaler, nastupao je za sve mlađe selekcije Švajcarske, ali je 2013. godine uzeo albansko državljanstvo i saopštio da želi da bude član nacionalnog tima Albanije. Tada je medijima saopštio da to čini na nagovor svog mlađeg brata Granita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari