Grujić (SSP): Poražavajuće da samo međunarodni izveštaji govore o kršenjima ljudskih prava u Srbiji 1Foto: A.L./Danas

Narodna poslanica Danijela Grujić ocenila je danas na sednici skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost da je poražavajuće da o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u Srbiji govore međunarodni izveštaji i izveštaji stranih država, a da se naše resorno Ministarstvo kiti lažnim lovorikama u afirmativnim informacijama o svom radu u protekloj godini.

„U prošloj godini imali smo neslobodne izbore sa kršenjem izbornog prava, a slični događaji pratili su u novembru izbor za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa pritiscima na glasačku volju građana. Ministarstvo nije reagovalo ni na intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem u ‘Informeru’ što je pokrenulo talas protesta širom zemlje. Setimo se svih poteškoća, otkazivanja, zabrane šetnje u okviru Europrajda kada je Ministarstvo podržalo negativan stav vlade i nije zaštitilo ustavna prava pripadnika LGBTI+ populacije“,rekla je Grujić, a prenela Stranka slobode i pravde čiji je ona član.

Dodala je da je zabrinjavajuće nezakazivanje sednica u prolećnom zasedanju i to što se skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost sastaje tek treći put za osam meseci.

„Prevencija i sprečavanje dečjeg braka je od izuzetnog društvenog značaja, mora se proizvesti sistemski odgovor društva i države. Potresan slučaj devojčice iz Plandišta, koja je po drugi put bila žrtve trgovine i prinudnog braka. Ipak, ohrabruje podatak da je prošle godine doneta Deklaracija o ukidanju dečjih brakova od strane Nacionlanog saveta romske nacionalne manjine i to je pozitivan znak da ćemo zajedničkom inicijativom uspeti da se izborimo s ovim ozbiljnim međunarodnim problemom“, zaključila je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari