Borba za naklonost ukrajinskih oligarha se nastavlja, te oni uglavnom ne moraju da brinu. Premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksijonov odlučno je juče izjavio da, u slučaju prisajedinjenja Krima Rusiji, privatizovane firme neće biti nacionalizovane radi ponovne prodaje.


„Mogu da kažem sa sigurnošću, reprivatizacije neće biti. To garantujem“, rekao je Aksijonov, ali je dodao da će u vlasništvo Vrhovnog saveta AR Krima biti prenete ukrajinske državne firme koje delatnost baziraju na prirodnim resursima, energetskim i rudnim.

Da li će se ove sigurnosne garancije odnositi i na ukrajinskog oligarha i trećeg po bogatstvu Ukrajinca Igora Kolomojskog – neizvesno je. Kolomojskog, vlasnika ukrajinske Privat group, koji je jasno stao na stranu novih vlasti Ukrajine, Kijev je imenovao za gubernatora Dnjepropetrovske oblasti. Od 880 odeljenja ili filijala banaka na Krimu 156 pripada njegovoj Privat group.

Imenovanje Kolomojskog za gubernatora izazvalo je pravi medijsko-politički vodvilj jer se na to imenovanje osvrnuo lično ruski predsednik Vladimir Putin: „U Dnjepropetrovsku su na mesto gubernatora postavili Kolomojskog. A to je prosto redak prevarant. On je prevario čak i našeg oligarha Abramoviča.“ Po najnovijim podacima Forbsa, bogatstvo Kolomojskog procenjuje se na 2,4 milijarde dolara, a Romana Abramoviča na 9,1 milijardu dolara.

Ruski mediji su krenuli u potragu za detaljima ove međuoligarhijske prevare, a posle Putinove konferencije za štampu Nacionalna banka Rusije je uvela privremene mere u Moskomprivat bank, u vlasništvu Kolomojskog.

Prema rezultatima istraživanja lista Vedomosti, novi gubernator Dnjepropetrovske oblasti je svojevremeno sklopio posao sa najvećim ruskom metalurškom kompanijom Evraz, u vlasništvu Abramoviča, o prodaji udela (od 50 do 99,25 odsto) u šest ukrajinskih metalurško-rudarskih kompanija, tada u vlasništvu Kolomojskog ili njegovih firmi. Zauzvrat Kolomojski je trebalo da dobije milijardu dolara i 9,72 odsto akcija Evraza. Sve je išlo kao po loju, do poslednje tranše, koju je Kolomojski trebalo da dobije, za 50 odsto firme Južni GOK.

Abramovič i njegovi partneri su izračunali da Kolomojskom ne duguju ništa, ali on nije mislio tako. Godinu dana je odbijao da preda firmu novom vlasniku. Za to vreme je iz firme ne samo vukao svu dobit nego je ona, po tvrdnji Evraza, zadužena i to uglavnom u poslovanju sa Privat group, koja joj je i glavni kreditor i glavni dužnik, a i isporuke iz ostalih firmi, koje je Kolomojski prodao Abramoviču, blokirane su jer je Kolomojski u svom vlasništvu zadržao prilazne puteve. Roman Abramovič je Igora Kolomojskog tužio sudu u Londonu za izgubljenu dobit. Kom sudu i u kojoj je fazi proces, ruski mediji nisu uspeli da saznaju pošto su se oba posvađana partnera zatvorila za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari