Islamski propovednik Fetulah Gulen (74), koga mnogi smatraju najvećim protivnikom premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana, demantovao je navode da je koristio svoj uticaj kako bi bila započeta velika istraga o korupciji u turskoj vladi. Gulena, koji je svojevremeno bio Erdoganov saveznik, a koji godinama živi u egzilu u SAD, turski premijer je optužio da koristi svoje pristalice u policiji i pravosuđu kako bi ga svrgnuo sa vlasti.


U svom prvom televizijskom intervjuu za 16 godina, Gulen je za Bi-Bi-Si rekao da su reakcije Erdoganove Partije pravde i razvoja (AK) na smenu velikog broja službenika u policiji i hapšenja nekih premijerovih saveznika, antidemokratske. Prema njegovim rečima, neke od tih smena i hapšenja nisu bile povezane sa pokretom Hizmet na čijem se čelu nalazi. Taj pokret, navodi Bi-Bi-Si, promoviše tolerantni islam, podstiče obrazovanje, altruizam i rad, i na taj način privlači milione sledbenika, proširujući svoj uticaj daleko izvan Turske.

Ipak, mnogi stručnjaci, predstavnici medija i diplomate smatraju da je Gulen dao nalog da se zatvori mreža Erdoganovih saveznika. „Nemoguće je da su sudije i tužioci dobili naređenje od mene. Nemam nikakvu vezu sa njima. Ne poznajem ni 0,1 posto njih. Ljudi u policiji i pravosuđu su pokrenuli istragu o korupciji, što njihove dužnosti i zahtevaju“, rekao je Gulen.

Jedan od primera razilaženja Gulena i Erdogana su mirovni pregovori sa naoružanim kurdskim separatistima, koje predvodi Abdulah Odžalan, a koji su doveli do zatvaranja škola pokreta Hizmet.

Prema Gulenovom mišljenju, Odžalan nije bio zadovoljan osnivanjem škola Hizmeta duboko u teritoriji naseljenoj Kurdima. „Nisu želeli da naše aktivnosti spreče mlade ljude da se pridruže paravojnicima u planinama. Njihova politika je da se zadrži neprijateljstvo između kurdskog i turskog naroda“, naveo je Gulen. Upitan o tenzijama Turske i Izraela poslednjih godina, Gulen je odgovorio: „Oni pokušavaju da nas predstave kao proizraelski pokret, u smislu da mi imamo više obzira za njih nego za naš narod“.

Napad u Istanbulu

Ankara – U oružanom napadu na izborni štab turske nacionalističke stranke u Istanbulu poginula je jedna osoba, a sedam ih je ranjeno, javila je juče agencija Dogan. Portparol stranke Nacionalistička akcija, treće političke snage u turskom parlamentu, poginuo je u napadu koji je preksinoć izvela jedna nepoznata osoba. Lokalni izbori u Turskoj zakazani su za mart. Beta-AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari