Guske najviše stradaju u Labudovom oknu 1Foto: Katarina Paunović

Prirodna oaza Labudovo okno na Dunavu, koja se jednim delom nalazi u Specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“ i ima status Međunarodno značajnog područja za ptice i Ramsarskog područja, mesto je krivolova gusaka.

Na tom prostoru se odvija teror krivolovaca nad divljim guskama, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Procenjuje se da godišnje u Srbiji nezakonito strada od 120.000 do 170.000 jedinki divljih ptica, a značajan deo ove alarmantne brojke čine u guske.

„Budući da su guske izuzetno oprezne i društvene ptice, krivolovci ih love pri lošim vremenskim uslovima, kada je jak vetar, magla, snežna vejavica i kada ptice preleću nisko. Takođe, krivolovci koriste nedozvoljena sredstva, kao što su elektronske vabilice, poluatomatske puške i lov iz plovila u pokretu“, objašnjava Slobodan Knežević i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kaže da je krivolov gusaka na teritoriji Srbije, tokom njihove seobe i zimovanja, najzastupljeniji u nizijskim krajevima, uz velike reke i na ribnjacima.

Stradaju sve guske

Divlja (Anser anser) i lisasta guska (Anser albifrons) najčešće su guske koje se tokom lovne sezone (od 1.10. do 1.3.) sreću u Srbiji. Lisasta guska je lovna vrsta koja se ne gnezdi u Srbiji, a divlja guska strogo zaštićena i nacionalno retka gnezdarica.
Zbog tradicionalno lošeg raspoznavanja ptica i pucanja pri smanjenoj vidljivosti, u krivolovu stradaju i druge ugrožene i strogo zaštićene vrste gusaka, poput male lisaste guske (Anser erythropus), guske crvenovoljke (Branta ruficollis) i belolike guske (Branta leucopsis).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari