Hag traži doživotnu kaznu za Mladića 1Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS

Haško tužilaštvo je zatražilo da Ratko Mladić, koji je optužen za ratne zločine uključujući genocid nad više hiljada muslimana u Srebrenici 1995. godine, bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, javio je „Rojters“.

„Bila bi uvreda za žrtve, kako preživele tako i za mrtve, ali i uvreda za pravdu da se dodeli bilo koja kazna manja od najstrože predviđene zakonom“, rekao je tužilac Artur Traldi, prenosi RTS na sajtu.

Mladić (74) je optužen po dve tačke optužnice u vezi sa ratom u BiH kako bi se razdvojila etnički čista srpska država od multietničke BiH, pored političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je osuđen u martu na 40 godina zatvora. Mladić je negirao optužbe.

Tužilac je, navodi AFP, rekao da je „došlo vreme da general Mladić odgovara za zločine protiv svake svoje žrtve i zajednice koju je uništio“. Tiger je govorio na kraju iznošenja završnih reči tužilaštva na završetku suđenja Mladiću po optužbama, koje uključuju genocid, ubistvo i terorisanje.

Agencije podsećaju da nakon završne reči tužilaštva, tim odbrane će izneti svoje argumente, počevši od 9. decembra, pa potom 12. i 13. decembrom. Svaka strana će imati po sat i po za odgovor u četvrtak, 15. decembra, najavljeno je ranije iz tribunala u Hagu.

AP prenosi da bi presuda mogla da se očekuje krajem sledeće sedmice.

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom tvrdili su danas, u završnoj reči, da je dokazano da je general Mladić sa svojom vojskom terorisao stanovištvo Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperijskih napada, prenose agencije.

Tužilac Adam Veber rekao je da je, tokom tri i po ratne godine, Vojska Republike Srpske otvarala na Sarajevo neselektivnu artiljerijsku vatru i civile gađala iz snajpera. Kao dokaz da je general Mladić naređivao i odobravao te napade, tužilac je u sudnici pustio snimak presretnutog razgovora iz maja 1992. u kojem Mladić naređuje artiljerijsku vatru na naselja Velešići i Pofalići „jer tamo nema mnogo Srba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari