"Hamam Balkanija” na španskom i albanskom 1

Roman Hamam Balkanija Vladislava Bajca, originalno objavljen 2008. (Arhipelag), nedavno je objavljen na španskom i na albanskom jeziku.

Argentinski izdavač (na španskom) je kuća Dedalus, a knjigu je preveo Euhenio Lopez Arijazu, dok se uAlbaniji pojavio sa potpisom poznateizdavačke kuće iz Tirane – Toena, u prevodu Bena Andonija.

Ovaj prevod je pomogla međunarodna fondacija Traduki.

S obzirom na to da se potpisanim ugovorom ustupaju autorska prava za Latinsku Ameriku, Dedalus će knjigu distribuirati i u Čileu, Urugvaju, Kolumbiji i Meksiku.

Višestruko nagrađivani roman u Srbiji i inostranstvu (od Isidore Sekulić do Balkanike) odmah je dobio i novo priznanje: – uvršten je u program studija Katedre za slavistiku Univerziteta Buenos Aires.

Naime, prevodilac E. L. Arijazu je šef ovog odsekai smatra da je ovo dobar početak za ozbiljno bavljenje idejom stvaranja kursa i lektorata za srpski jezik i književnost, a potom i katedre u prestonici Argentine.

Za realizaciju ove ideje potrebna je i pomoć države Srbije, a ne samozemlje domaćina.

Ministarstvo kulture je pomoglo prevod ove knjige na španski, a ambasada Republike Srbije u Buenos Airesu već je u kontaktima sa ondašnjim univerzitetom i izdavačem.

Slavistički odsek Univerziteta Buenos Aires uputio je i načelan poziv piscu za gostovanje na katedri, a izdavači za mnogo šire predstavljanje knjige, ako opšta epidemiološka situacija to dozvoli.

Zanimljivo je da je Bajac ovaj svoj roman u Tirani predstavio lično, ali unapred, na molbu više različitih ondašnjih domaćina.

U predstavljanju (buduće) knjige, uz autora, učestvovali su Jorđi Ćirjako, zamenik direktora Albanskog instituta za međunarodne studije i prevodilac, i publicista i prevodilac Ben Andoni.

Događaj se odigrao u knjižari medijske kuće Tirana tajms i pomenutog instituta, uz prisustvo nekoliko bivših političara, ministara, doajena diplomatskog kora ambasadora RS i dosta mladog sveta.

U publici je bio i Besnik Mustafaj, bivši ministar inostranih poslova Albanije i književnik, jedan od junaka u knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari