Predsednik opozicione Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić najavio je juče da će ta stranka tužiti odgovorne u Vladi Hrvatske ukoliko se ona ne ogradi od optužbi da iza subotnjih protesta i nereda u Zagrebu stoji opozicija. On je ocenio kao „prljavu klevetu“ optužbu portparola Vlade Mladena Pavića da su u organizaciji nereda učestvovale i neke opozicione stranke.


Budući da policija to nije utvrdila, Čačić je novinarima rekao da očekuje da odgovorni u vladi za takvu klevetu budu sankcionisani, ali i da se vlada uskoro ogradi od te izjave, jer će u protivnom HNS podneti tužbu. Prema njegovim rečima, stvarno uporište protesta i nasilja je politika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice proteklih 20 godina. Čačić je dodao da je razlog i slučaj hrvatskog veterana Tihomira Purde, koga Srbija tereti za ratni zločin u Vukovaru, 1991. godine i koji je uhapšen u Bosni i Hercegovini, a koga, kako je rekao, Vlada nije zaštitila. Čačić očekuje raspisivanje izbora.

Direktor hrvatske policije Oliver Grbić izjavio je juče da policija nema informacije da se iza subotnjih nereda u centru Zagreba kriju opozicione stranke. „Kroz prekršajnu obradu i kriminalističko istraživanje nad 65 osoba nismo došli do takvih saznanja“, rekao je Grbić novinarima. Portparol Vlade Mladen Pavić izjavio je u subotu uveče, nakon nereda u centru Zagreba, da su prema nekim informacijama u organizaciji nereda učestvovale neke opozicione političke stranke. Do sukoba policije i demonostranata je došlo u subotu kada se na Trgu bana Jelačića održavao protest veterana zbog hapšenja Purde i zbog vladine politike. Policija je utvrdila da iza napada na policiju stoje uglavnom članovi navijačke grupe BBB koji su okupili na poziv na protest preko Fejsbuka, a ne učesnici veteranskog protesta koji je održan na Trgu bana Jelačića. Bilans nereda je 65 privedenih i 50 povređenih, od kojih 30 policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari