Helsinški odbor: Vlada Srbije da povuče rešenje o imenovanju članova Saveta Filološkog fakulteta 1Foto: snapshot youtube happytv

Nevladina organizacija Helsinški odbor za ljudska prava zatražila je od vlade Srbije da povuče rešenje o imenovanju članova Saveta Filološkog fakulteta u Beogradu i posebno skrenuli pažnju na novog člana Dragoslava Bokana, koji je početkom devedesetih bio na čelu paravojne formacije „Beli orlovi“.

„Formacija je delovala tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, gde je učestvovala u zastrašivanjima, pljačkanjima, ubistvima, torturi proterivanjima i etničkom čišćenju Muslimana i Hrvata u Lovasu, Voćinu, Zvorniku, Sarajevu, Bijeljini, Bratuncu, Brčkom, Prijedoru, Višegradu“, navodi se u saopštenju Helsinškog odbora.

Ta nevladina organizacija navodi da Bokan više od 30 godina „dosledno sprovodi svoj nacionalistički program“, kao i da je u javnosti je poznat po „anticivilizacijskim, rasističkim i šovinističkim uvredama“, koje je upućivao jednoj od predstavnica opozicije tokom poslednje predizborne kampanje.

„Njegovo imenovanje za člana Saveta Filološkog fakulteta, pored Radomira Andrića, nekadašnjeg predsednika Udruženja književnika Srbije i Dragana Stanića, predsednika Matice srpske od 2012, ukazuje na potpunu devastaciju institucije koja bi trebalo da se bavi humanističkim naukama“, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, sastav novoizabranog Saveta svedoči o doslednosti vlade Srbije u sprovođenju „dogmatske nacionalističke i antievropske kulturne politke, te prenošenju tog modela na nove generacije“, a da je cilj toga da se spreči preispitivanje ratne politike devedesetih i odgovornosti srpskih intelektualaca za ratni raspad Jugoslavije.

„Novim generacijama mora da se pruži šansa da izađu iz nacionalističkog vrtloga i da stvaraju i razvijaju nove kulturne politike koje će doprineti objektivnom sagledavanju prošlosti. Stoga je neophodno da se obrazovni sistem korenito promeni u skladu s principima savremnog obrazovanja“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari