Hitan sastanak vlade u Iranu nakon pogibije predsednika: Saučešće EU, Pakistan proglasio Dan žalosti 1Foto: EPA-EFE/AZIN HAGHIGHI

Iranska vlada održala je hitan sastanak pošto su državni mediji objavili smrt predsednika Ebrahima Raisija, prenosi AP.

Kabinet je izrazio saučešće, navodeći u saopštenju da je Raisi podneo najveću žrtvu u služenju svojoj zemlji, navodi se u izveštaju državne novinske agencije IRNA.

Izveštaj je propraćen fotografijom Raisijeve stolice u crnoj boji, njegova fotografija na radnom stolu.

„Uveravamo našu lojalnu, zahvalnu i voljenu naciju da će se put služenja nastaviti neumornim duhom ajatolaha Raisija, heroja i sluge nacije i vernog prijatelja rukovodstva“, navodi se u saopštenju Kabineta koje prenosi IRNA.

Potpredsednik Mohammad Mokhber predvodio je hitan sastanak kabineta, prenose državni mediji.

Iranska novinska agencija Tasnim prenosi da je u helikopteru bilo devet osoba i svi su stradali.

Među njima su bili ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahjan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malek Rahmati i general-major Sejed Mehdi Musavi, šef predsedničkog bezbednosnog tima. U avionu su bili i pilot, kopilot i tehničar.

Pakistan proglasio dan žalosti

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif najavio je dan žalosti zbog smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

„Zajedno sa vladom i narodom Pakistana izražavam naše najdublje saučešće i saučešće iranskoj naciji zbog ovog užasnog gubitka. Neka stradale duše počivaju u nebeskom miru. Velika iranska nacija će prevazići ovu tragediju sa uobičajenom hrabrošću“, napisao je Šarif na društvenoj platformi X.

Šarif je nedavno ugostio Raisija i iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahijana kada su posetili Pakistan i rekao: „Bili su dobri prijatelji Pakistana“.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je u izjavi takođe izrazio šok i tugu zbog Raisijeve smrti. On je izrazio saučešće ožalošćenim porodicama iranskog predsednika, ministra spoljnih poslova i drugih koji su poginuli u nesreći.

I indijski premijer Narendra Modi rekao je da je duboko tužan i šokiran vestima o smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija i uputio saučešće Raisijevoj porodici i narodu Irana.

„Indija stoji uz Iran u ovom vremenu tuge“, napisao je Modi u objavi na društvenoj platformi X u ponedeljak.

Irački premijer Mohamed Šija al Sudani, čija je vladina koalicija bliska Teheranu, izrazio je „veliku tugu” zbog smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih u padu helikoptera.

On je takođe izrazio „iskreno saučešće“ iranskom vrhovnom lideru i vladi i „solidarnost sa bratskim iranskim narodom“.

Lider Huti u Jemenu izrazio je jutros duboku tugu zbog smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih visokih zvaničnika koji su poginuli u padu helikoptera.

„Naše najdublje saučešće iranskom narodu i iranskom rukovodstvu i porodicama predsednika i delegacije u pratnji“, rekao je Mohamed Ali al Huti, šef Vrhovnih revolucionarnih komiteta Huta.

„Iranski narod će nastaviti da ima vođe lojalne svom narodu, ako Bog da“.

Iran je glavni podržavalac Huta u njihovom višegodišnjem ratu protiv međunarodno priznate vlade Jemena, koju podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je jutros da „EU izražava iskreno saučešće zbog smrti predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana, kao i drugih članova njihove delegacije i posade u helikopterskoj nesreći“, prenosi Gardijan.

„Naše misli idu na porodice“, dodao je on.

Ruska ambasada u Teheranu u ponedeljak je takođe izrazila saučešće zbog smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u nesreći nakon što je juče njegov helikopter pao u planine u blizini granice Irana sa Azerbejdžanom.

Kao predsednik, Raisi je snabdevao Rusiju oružjem za upotrebu u njenoj invaziji na Ukrajinu.

Muhamed bin Zajed Al Nahjan, predsednik UAE, rekao je da je njegova zemlja solidarna sa Iranom u, kako je rekao, „teškom vremenu“, i izrazio saučešće iranskoj vladi i narodu Irana, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari