Građani Sirije juče su glasali na lokalnim izborima koji su održani u senci oružanih sukoba snaga bezbednosti i demonstranata.


Inostrani analitičari su predviđali slab odziv birača naglašavajući da mnogi Sirijci strahuju za ličnu bezbednost. Gotovo 43.000 kandidata nadmetalo se za više od 17.000 mesta u lokalnim skupštinama. Ministarstvo unutrašnjih poslova je isporučilo nevidljivo mastilo da bi sprečilo prevare i obezbedilo regularnost glasanja, javila je državna agencija Sana.

Komentator Bi-Bi-Sija Džonatan Hid ocenjuje da lokalni izbori imaju zanemarljiv značaj u većem delu Sirije gde građani nisu glasali, jer se deo njih odazvao pozivu na bojkot, a ostali su smatrali da je bolje da ostanu kod kuće i ne izlažu se opasnosti od nasilja na ulicama. Prema njegovim rečima, Homs, treći po veličini grad u Siriji liči na ratnu zonu jer se u njemu svakodnevno odigravaju oružani sukobi vojske i opozicionih grupa.

Neimenovani građanin Homsa izjavio je za Al Džaziru da ni ne zna za lokalne izbore jer na ulicama više nema nijednog bilborda niti fotografije predsednika države Bašara al Asada, niti predstavnika njegovog režima.

Ujedinjene nacije ocenjuju da je više od 4.000 ljudi, uključujući najmanje 300 dece, stradalo u devetomesečnoj pobuni u Siriji. Organizacija Sirijska opservacija za ljudska prava saopštila je da su sukobi provladinih snaga i demonstranata juče zabeleženi u pokrajinama Idlib i Deri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari