Stvarni život u 21. veku, tvrde futurolozi, neće se mnogo razlikovati od scena iz naučno-fantastičnih filmova, a vodeći britanski futurolog Jan Pirson nam obećava uzbudljive promene u bliskoj budućnosti. Lutke s implantima za emocije, „orgazmotroni“ za erotske maštarije, dinosaurusi će „oživeti“, turistička putovanja na Mars, hoteli u kosmosu, hibernacija će postati „rutinski zahvat“, roboti umesto lekara – samo su neka od 500 predviđanja futurologa za 21. vek.

Do 2012. godine „bebe“, omiljene igračke devojčica, biće „opremljene“ implantima, „veštačkom inteligencijom“ i reagovati na emocije deteta. U isto vreme, usamljenim muškarcima na raspolaganju će stajati „orgazmotroni“, čovekolike lutke napravljene od materijala koji ima sve osobine ženske kože – samo su neki od pronalazaka u narednoj deceniji, pod uslovom da se ostvare predviđanja futurologa Jana Pirsona. On je objavio „vremensku listu“ 500 predviđanja za narednih 30 godina. To je, zapravo, uzbudljiva, ali i zabrinjavajuća vizija budućnosti. Tako bi dinosaurusi kao iz filma „Park Jure“ ali i drugi izumrli organizmi mogli da „ožive“. Iako „povratak u budućnost“ nikada neće postati prava nauka, Pirson s ponosom podseća da je ostvareno 85 odsto njegovih predviđanja iz 1991. godine.

Za 2015. godinu Pirson predviđa „izgradnju“ hotela u kosmosu za koje će se koristiti reciklirani rezervoari goriva za letove „spejs šatla“ dok će do 2030. godine tehnologija hibernacije omogućiti ljudima da se „zamrznu“ na nekoliko dana, meseci ili čak godina kako bi let do Marsa bio moguć i bezbedan. Iste godine biće moguće da se ljudski mozak poveže s kompjuterima koristeći takozvanu „nano tehnologiju“ u oblasti molekula ili atoma. On takođe tvrdi da će humanoidni roboti preuzeti poslove u fabrikama, a da će već do 2015. godine biti sposobni da obavljaju sve kućne ili poslove u bolnicama.

Više robota nego ljudi

Pirsonova „vremenska lista“ obuhvata i neka uznemirujuća predviđanja. Tako, tvrdi on, ratovi će dobiti novu dimenziju kroz razvoj „vojnika-robota“ i oružja za izazivanje prirodnih katastrofa. Tako će do 2025. godine u razvijenim zemljama biti više robota nego ljudi, do 2030. roboti će mentalno i fizički nadmašiti ljude i, najverovatnije, postati „netrpeljivi“ prema sopstvenim izumiteljima. „Svaka nova tehnologija donosi koristi ali ima i svoju cenu. Sasvim je jasno da mi užasnom brzinom pronalazimo načine za samouništenje i da je čovečanstvo suočeno s nebrojenim i nepredvidivim rizicima“ – upozorava Pirson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari